Bli bussförare för arbetssökande

Första steget till yrkesförare: Test och kartläggning

Det första steget till att påbörja en utbildning till bussförare via Arbetsförmedlingen är en test och kartläggning. Där testas om du har kunskaper och förutsättningar för att klara utbildningen och passa som bussförare. Då får du också mer information om yrket som bussförare och hur utbildningen går till. På vissa orter finns möjlighet att göra studiebesök hos företagen. 

Ta kontakt med din handläggare på Arbetsförmedlingen för att tala om att du är intresserad av att bli bussförare! Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta oss via formuläret nedan.

Arbetsmarknadsutbildning Yrkesförare Buss 

Du kan gå en arbetsmarknadsutbildning. Den inkluderar övningskörning för att du ska klara proven för körkortsklass D. Yrkeskompetensbevis (YKB), service och bemötande samt riskutbildning ingår också i utbildningen. Målet är att du ska få goda kunskaper i alla delar! 

Exakt hur lång utbildningen är beror på dina förkunskaper men du kan räkna med ungefär 16 veckor. Utbildningen är kostnadsfri och du kan få ersättning (aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning) under utbildningstiden. 

Förkunskaper och krav: 

  • Du ska ha fyllt 21 år 
  • Du ska ha svenskt körkort med B-behörighet
  • Du ska ha ett körkortstillstånd för körkortsbehörighet D från Transportstyrelsen
  • Du ska ha godkänt i Test & kartläggning via Arbetsförmedlingen
  • Du pratar och förstår svenska

Som arbetssökande kan du också söka utbildning via yrkesvux. Mer info om det hittar du på den här sidan

Kontakta oss

Välj ett alternativ nedan