2024 – en spaning på vad som komma skall

2023 har varit ett aktivt och händelserikt år på många sätt. Det rivstartade redan i januari med Automässan där hela 1 600 elever hörsammade vår inbjudan till mässan. Det gav oss tillfället att berätta om karriärmöjligheter i branschen vilket, tror jag, rejält stärkte förutsättningarna för att eleverna framöver väljer våra branscher efter examen. Därefter har det rullat på ...

Vi har under året erbjudit en mängd fortbildningskurser för lärare, arrangerat Transportföretagens skolforum med drygt 200 deltagare, tävlat vid EuroSkills och skapat mötesplatser mellan elever/studenter och rederier inom sjöfarten. Vi har varit en aktiv del av Motorbranschcollege samt arrangerat yrkesprov riktade till yrkesroller inom motorbranschen. Parallellt har vi varit djupt involverade i TYA:s respektive LYN:s verksamheter. För att nämna en del. I sammanhanget vill jag även särskilt glädjas över Skolverkets statistik som säger att andelen tjejer ökar på fordons- och transportprogrammet.

Du som har följt vårt arbete vet att transportsektorn i Sverige har ett samlat rekryteringsbehov på 150 000 nya medarbetare till år 2035. I skrivande stund tillfredsställs cirka 60% av behovet av det offentligt finansierade utbildningssystemet. Med blicken fäst på lösningarna behöver vi – kraftigt förenklat – därför se en omfattande volymökning av antalet utbildningsplatser. Parallellt behöver vi få fler att välja en karriär i transportsektorn. Det är naturligtvis stora utmaningar och kommer inte att ske över en natt.

Politiken har inte suttit på händerna när det gäller kompetensförsörjningen. Faktum är ett flertal politiska beslut fattats inom kompetensförsörjningsområdet som vi välkomnar. Jag tänker på införandet av högskolebehörighet för yrkesutbildningar, dimensioneringen av gymnasieskolan och stora satsningar på yrkesvux liksom yrkeshögskolans fortsatta utveckling. Effekterna av dessa beslut hoppas jag vi kommer att få erfara redan 2024 samt de kommande åren.

Yrkeslärare på fortbildning i lastbils- och maskinteknik.

Från Transportföretagens sida kommer vi med största engagemang att fortsätta vårt arbete. Målet är att vara transportsektorns samlade röst inom kompetensförsörjningsområdet och vi kommer under 2024 därför bland annat fortsätta vårt politiska påverkansarbete, att erbjuda fortbildningskurser för yrkeslärare samt stå för arrangemang där människor från branschen och utbildningsområdet kan träffas. Vi gör det i övertygelsen om att möten i förlängningen bidrar till att stärka transportsektorns kompetensförsörjning. För oss är det viktigt att allt det sker i samverkan med er som på olika sätt bygger, förvaltar och utvecklar samhällets utbildningssystem.

När vi summerar 2024 hoppas jag kunna blicka tillbaka på ett år fyllt med beslut, möten och satsningar som alla lämnar positiva bidrag till transportsektorns kompetensförsörjning. Och att alla nyheter som vi nu planerar för landar väl och verkligen gör skillnad. Följ gärna med oss på den resan – du är mycket välkommen att hänga med. Bäst gör du det genom att hänga med i vårt nyhetsflöde och genom att anmäla dig till våra aktiviteter som vi löpande informerar om. Håll ett öga på transportforetagen.se och Transportföretagens sociala medier.

Jag vill rikta ett stort tack till alla våra läsare och samarbetspartners för ett mycket gott samarbete 2023 och ser fram emot att fortsätta utveckla det under 2024.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Caj Luoma