Våra gymnasiala yrken inom fordons- och transportprogrammet

Våra yrken finns inom gymnasiets fordons- och transportprogrammet (FT). De olika grenarna är dels fyra fordonstekniska grenar: personbil, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering, samt två transportgrenar: transport respektive godshantering (där reservdelsspecialister utbildas).

Grenarna inom fordons- och transportprogrammets område är inom...

... fordonsteknik:

- bilskadereparatör – för dig som vill att krock- och plåtskadade fordon ska se som nytillverkade ut efter reparationer

- fordonslackerare – för dig som tycker om färg och form, och kanske vill skapa konstverk på fordon

- lastbilsmekaniker – för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på tunga fordon

- maskinmekaniker – för dig som vill rätta till krånglande entreprenadmaskiner på byggarbetsplatser, snö- och sandplogar, traktorer, lantbruksmaskin, m.m.

- personbilsmekaniker – för dig som gillar teknik och datorer, och vill bli proffs på elektronik och felsökning på lätta fordon

- reservdelsspecialist (inom transportgrenen godshantering) – för dig som har gott siffer- och ordningssinne, kan fordonsdetaljer och tycker om att ge god service åt kunder och/eller verkstadsfolk.

... transport:

- bussförare - för dig som gillar att köra buss samt vill få kunskap om trafik, transportsystem och logistik

- lager- och terminalarbetare - för dig som gillar att hantera anlända varor och se till att det är rätt produkt, rätt mängd samt att det förvaras på rätt lagerplats.

- lastbilsförare - för dig som gillar att köra lastbil samt vill få kunskap om trafik, transportsystem och logistik 

... sjöfart:

- däcksinriktning - för dig som gillar att vara ombord på båtar och där sköta om lastning och lossning samt delta i drift och underhåll.

- maskininriktning - för dig som gillar att vara ombord på båtar och arbeta med drift och underhåll av fartygets maskiner och annan teknisk utrustning.

Mer om sjöfarten kan du  hitta på de olika skolorna som har utbildningarna. Du hittar dem här.