Våra gymnasiala yrken inom fordons- och transportprogrammet

Våra yrken finns inom gymnasiets fordons- och transportprogrammet (FT). De olika grenarna är dels fyra fordonstekniska grenar: personbil, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering, samt två transportgrenar: transport respektive godshantering (där reservdelsspecialister utbildas).

Grenarna inom fordons- och transportprogrammets område är inom:

 

 • fordonsteknik:

  - bilskadereparatör – för dig som vill att krock- och plåtskadade fordon ska se som nytillverkade ut efter reparationer

  - fordonslackerare – för dig som tycker om färg och form, och kanske vill skapa konstverk på fordon

  - lastbilsmekaniker – för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på tunga fordon

  - maskinmekaniker – för dig som vill rätta till krånglande entreprenadmaskiner på byggarbetsplatser, snö- och sandplogar, traktorer, lantbruksmaskin, m.m.

  - personbilsmekaniker – för dig som gillar teknik och datorer, och vill bli proffs på elektronik och felsökning på lätta fordon

  - reservdelsspecialist (inom transportgrenen godshantering) – för dig som har gott siffer- och ordningssinne, kan fordonsdetaljer och tycker om att ge god service åt kunder och/eller verkstadsfolk.

 

 • transport:

  - bussförare - för dig som gillar att köra buss samt vill få kunskap om trafik, transportsystem och logistik

  - lager- och terminalarbetare - för dig som gillar att hantera anlända varor och se till att det är rätt produkt, rätt mängd samt att det förvaras på rätt lagerplats.

  - lastbilsförare - för dig som gillar att köra lastbil samt vill få kunskap om trafik, transportsystem och logistik