Bussförare

Passar du som bussförare?

De här egenskaperna efterlyser bussföretagen när de anställer förare:

 • Serviceinriktad
 • Ansvarsfull
 • Punktlig
 • Flexibel
 • Självständig
 • Stresstålig
 • Nyfiken

Stämmer det här in på dig? Då kanske du skulle bli en utmärkt bussförare, som också kan göra karriär inom branschen.

Hur blir du bussförare?

Det finns flera olika sätt att bli bussförare – det avgörs bland annat av hur gammal du är:

 • Är du under 20 år, söker du fordons- och transportprogrammet på gymnasiet och väljer inriktning persontrafik. Det finns en bussförarutgång på FT-programmet/persontrafik på en del gymnasier runt om i landet (fråga din Studie- och yrkesvägledare eller arbetsförmedlare).
 • Är du 21 år och har körkort B kan du söka YrkesVux eller Komvux.
  YrkesVux är en satsning på yrkesinriktad vuxenutbildning och riktar sig främst till personer som saknar eller behöver komplettera gymnasieutbildning. Utbildningen tar 20-25 veckor, det ingår 140 timmar YKB (som idag är ett krav föra att få bli bussförare) och utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.
  Kontakta din hemkommun för information om vilka möjligheter som finns i din hemort.
 • Är du 21 år, har körkort B och har god körvana, kan du gå en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen.
  Kontakta din arbetsförmedlare för mer information.
 • Har du fyllt 24 år kan du ta busskort som privatist (då får du bekosta utbildningen själv). Du kompletterar sedan körkortet med en yrkeskompetensutbildning (YKB) hos en av Transportstyrelsen godkända utbildare.
  Läs mer på Körkortsportalen.
 • En del av de större bussföretagen har egna busskolor där de utbildar sina bussförare. På bussföretagens webbsidor brukar det gå att anmäla intresse för dessa utbildningar.

När du väl har utbildat dig och jobbat ett tag så finns det även karriärvägar. Mer om karriärvägar.

För dig som är SYV eller arbetsförmedlare

I foldern Snabbaste vägen till jobben berättar vi på ett enkelt och tydligt sätt om bussföraryrket – vem som passar som bussförare, vilka typer av jobb som finns, om karriärvägar, hur man blir bussförare och om YKB. Foldern är tänkt att användas som ett arbetsredskap i samtal med arbetssökande eller elever.

Karriärvägar inom bussbranschen

Det finns mängder av möjligheter för den som vill jobba inom bussbranschen. Allt från att köra dag eller natt, korta eller långa linjer till att jobba som trafikledare på ledningscentralen eller bli trafikchef.

Bara inom föraryrket kan du välja vilken typ av linje du vill köra, om du vill köra dag eller natt, korta eller långa linjer, i Sverige eller utomlands och så vidare. Men det finns även andra möjligheter inom branschen, allt i från att jobba med trafikplanering, vara bussvärd, trafikledare, olika typer av chefstjänster (som till exempel anbudschef, platschef, depåchef, driftchef, affärsområdetschef eller VD) till att vara bussresearrangör eller turistledare.

Olika linjer
Det finns ett antal olika typer av busslinjer att välja mellan när man jobbar som bussförare.

 • Linjetrafik – du hjälper folk att komma till jobbet, simhallen eller kanske till mormor på julafton.
 • Beställningstrafik – du hjälper till exempel ett gäng skidentusiaster att komma till fjällen, en företagsgrupp att komma till konferensen eller ett pensionärsgäng att komma till vingårdarna i Spanien.
 • Expressbusstrafik – många pendlar längre sträckor till jobbet, en förälder eller partner. Genom att köra expressbusstrafik hjälper du dem att komma tryggt och säkert till sin destination. En sådan sträcka är till exempel T & R mellan Göteborg och Malmö.
 • Färdtjänst – här gör du verkligen en insats genom att hjälpa människor som har svårt att förflytta sig själva, att till exempel komma till vårdcentralen, till en anhörig eller till ett arbete. Utan din hjälp hade de kanske inte kommit utanför ytterdörren över huvud taget.
 • Skolskjutstrafik – barn som bor på platser varifrån de inte kan ta sig till skolan med kollektivtrafiken får åka skolskjuts. För dig som gillar barn är det här ett roligt arbete där den där lilla extra servicen kan göra dagen för ett vilset skolbarn. I många regioner kör samma förare skolskjuts under flera år och lär känna barnen och blir en viktigt inslag i deras skolvärld.


Andra karriärvägar

Förutom förarjobb finns det mängder av andra karriärvägar för en bussförare. Du kan till exempel jobba i ledningscentralen som trafikledare, vara bussvärd, driftledare, trafikplanerare eller bli trafikchef, upphandlingschef eller varför inte bussresearrangör (en person som organiserar och arrangerar resor med turistbuss).

Lön

Som bussförare har man en bra lön. Bland de löntagare som tillhör fackförbundet Kommunal, är bussförarna bland de högst betalda yrkesgrupperna.

En bussförare har en ingångslön på cirka 24 600 kronor i månaden. Det är högre än vad många högskoleutbildade har i ingångslön. Den genomsnittliga lönen för en bussförare är 25 496 kr/månaden (siffror från 2016).

Så funkar yrkeskompetensbevis, YKB

Lagen om YKB

Lagen om YKB trädde i kraft 2008 men Sverige fick 7 år på sig att implementera lagen och därmed gällde att den 10 september 2015 skulle alla bussförare som körde yrkesmässig trafik ha ett yrkeskompetensbevis, ett så kallat YKB.

Förare som tagit busskort före 10 september 2008 behöver gå en kortare utbildning en så kallad fortbildningskurs på 35 timmar, vilket motsvarar 5 delkurser.
Förare som tagit sitt bussförarkörkort efter den 10 september behöver gå en längre utbildning, det man kallar grundutbildning i YKB. Hur den här kursen är utformad varierar lite beroende på förarens ålder och utbildning.

Har du fyllt 21 år och går YrkesVux/Komvux krävs förutom ett körkort för buss även 140 timmars YKB-grundutbildning.

För de som går utbildningen via gymnasiet och Fordons- och Transportprogrammet, gäller 280 timmars YKB-grundkurs.

Vikten av kompetensutveckling för förare

I alla yrken jobbar man med kompetensutveckling, så även i bussföraryrket. Med yrkeskompetensutbildningen får förarna periodiskt följa utvecklingen i branschen, lära sig mer om sparsam körning, lagar och regler, ergonomi och hälsa, säkerhet och kundfokus samt mycket annat. Utbildningen genomgår bussförarna fortlöpande under en femårsperiod och vid genomförd och godkänd utbildning får föraren sitt yrkeskompetensbevis (YKB).

Ett yrkeskompetensbevis gäller i fem år och föraren ska inom femårsperioden genomgå en fortbildning som omfattar 35 timmar.

Yrkeskompetensbeviset bidrar till högre kompetens hos förarna och ökad trafiksäkerhet.

Var kan man gå yrkeskompetensutbildningen?

YKB-utbildningen ska enbart genomföras hos utbildare som godkänts av Transportstyrelsen. En lista över godkända utbildare finns här.

Nyheter om YKB

Nya föreskrifter från 2 maj 2017

7 maj 2017

Från den 2 maj 2017 gäller nya föreskrifter. Sveriges Bussföretag har fattat beslut om en gemensam branschmodell för utbildningen.

Läs mer i broschyren Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen.

Nya föreskrifter för YKB fortbildning

15 september 2016

Nya föreskrifter angående fortbildning för yrkesförarkompetens,YKB, fortbildning är att vänta. Under sommaren fanns det möjlighet att besvara Transportstyrelsens remis på föreslagna ändringar i föreskrifter. En stor förändring är att kravet på att alla mål ska behandlas under de 35 fortbildningstimmarna slopas. Istället kommer man att införa vissa obligatoriska mål vilket förhoppningsvis skall öka flexibiliteten i utbildningen o möjliggöra en mer verksamhetsanpassad utbildning. Nya föreskrifter förväntad antas och presenters i oktober och börja gälla årsskiftet 16/17.

Dina förare har väl YKB?

22 juni 2016

Trots att tiden rinner ut visar siffror från Transportstyrelsen att cirka 40 000 – 50 000 förare fortfarande saknar yrkeskompetensbevis, YKB. Förarna måste ha klarat av en 35 timmars fortbildning för att få fortsätta köra yrkesmässigt efter 10 september i år.

Läs mer om yrkesförarkompetens.

Visste du att…

Vinnare av Bussförar-SM 2020: Jakob Moberg (mitten). Andrapristagare Tina Abrahamsson (till vänster) och tredjepristagare Robert Johansson (till höger).

Visste du att ...
… du kan tävla i Bussförar SM?
… antalet resor med kollektivtrafik har ökat 24 %?
… 14 % av bussarna är röda?
… andelen utsläpp av växthusgaser från vägtransportsektorn står buss för 4 % jämfört med 64 % från personbilar och 1 % från motorcyklar/mopeder?
… busstrafiken ändras efter människors vardagsrutiner och kan gå överallt där det finns en väg?
… 14 % av förarna är kvinnor?
… bussförarens lön har ökat med nästan 25 % på tio år?
… fler kvinnor än män väljer bussen?
… 95 % av bussarna har alkolås?
… 62 % av bussarna i kollektivtrafiken har kameraövervakning?
… de flesta resenärerna är mellan 15-24 år?
… en buss kan transportera lika många passagerare som 20 fullsatta bilar?
… 94 % av bussarna i kollektivtrafiken har rullstolsplats?
… 41 % av bussförarna är invandrare, med andra ord – utan invandrare stannar bussen!

Källa: Sveriges Bussföretag

Läs mer om yrket som bussförare:

Frågor & svar om bussföraryrket