Passar du som bussförare?

Bussföretagen letar efter bussförare som är serviceinriktade, ansvarsfulla, punktliga, flexibla, självständiga, stresståliga och nyfikna. Stämmer det här in på dig? Då kanske du skulle bli en utmärkt bussförare, som också kan göra karriär inom branschen.

Hur blir du bussförare?

Det finns flera olika sätt att bli bussförare – det avgörs bland annat av hur gammal du är:

  • Är du under 20 år, söker du fordons- och transportprogrammet på gymnasiet och väljer inriktning persontrafik. 
  • Är du 21 år och har körkort B kan du söka YrkesVux eller Komvux.
    Kontakta din hemkommun för information om vilka möjligheter som finns i din hemort.
  • Är du 21 år, har körkort B och har god körvana, kan du gå en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen.
    Kontakta din arbetsförmedlare för mer information i din hemort.
  • Har du fyllt 24 år kan du ta busskort som privatist = du betalar utbildningen själv. Du kompletterar sedan körkortet med en yrkeskompetensutbildning (YKB) hos en av Transportstyrelsen godkända utbildare.
    Läs mer på Körkortsportalen.
  • En del av de större bussföretagen har egna busskolor där de utbildar sina bussförare. På bussföretagens webbsidor brukar det gå att anmäla intresse för dessa utbildningar.

Karriärvägar inom bussbranschen

Det finns mängder av möjligheter för den som vill jobba inom bussbranschen. Inom föraryrket kan du välja vilken typ av linje du vill köra, om du vill köra dag eller natt, korta eller långa linjer, i Sverige eller utomlands. Det finns även andra möjligheter inom branschen, allt i från att jobba med trafikplanering, vara bussvärd, trafikledare, olika typer av ledarroller till att vara bussresearrangör eller turistledare. Läs mer här.

Olika trafikalternativ

Det finns ett antal olika typer av busslinjer att välja mellan när man jobbar som bussförare:

  • Linjetrafik – du hjälper folk att komma till jobbet, simhallen eller kanske till mormor på julafton.
  • Beställningstrafik – du hjälper till exempel ett gäng skidentusiaster att komma till fjällen, en företagsgrupp att komma till konferensen eller ett pensionärsgäng att komma till vingårdarna i Spanien.
  • Expressbusstrafik – många pendlar längre sträckor till jobbet, en förälder eller partner. Genom att köra expressbusstrafik hjälper du dem att komma tryggt och säkert till sin destination. En sådan sträcka är till exempel T & R mellan Göteborg och Malmö.
  • Färdtjänst – här gör du verkligen en insats genom att hjälpa människor som har svårt att förflytta sig själva, att till exempel komma till vårdcentralen, till en anhörig eller till ett arbete. Utan din hjälp hade de kanske inte kommit utanför ytterdörren över huvud taget.
  • Skolskjutstrafik – barn som bor på platser varifrån de inte kan ta sig till skolan med kollektivtrafiken får åka skolskjuts. För dig som gillar barn är det här ett roligt arbete där den där lilla extra servicen kan göra dagen för ett vilset skolbarn. I många regioner kör samma förare skolskjuts under flera år och lär känna barnen och blir en viktigt inslag i deras skolvärld.

Lön

Som bussförare har man en bra lön. Bland de löntagare som tillhör fackförbundet Kommunal, är bussförarna bland de högst betalda yrkesgrupperna.

En bussförare har en ingångslön på cirka 26 780 kronor i månaden (från 2022-10-01) och eventuell ersättning för obekväm arbetstid tillkommer. 

YKB

Så funkar yrkeskompetensbevis, YKB

Lagen om YKB

Lagen om YKB trädde i kraft 2008 men Sverige fick 7 år på sig att implementera lagen och därmed gällde att den 10 september 2015 skulle alla bussförare som körde yrkesmässig trafik ha ett yrkeskompetensbevis, ett så kallat YKB. 

Förare som tagit busskort före 10 september 2008 behöver gå en kortare utbildning en så kallad fortbildningskurs på 35 timmar, vilket motsvarar 5 delkurser.
Förare som tagit sitt bussförarkörkort efter den 10 september behöver gå en längre utbildning, det man kallar grundutbildning i YKB. Hur den här kursen är utformad varierar lite beroende på förarens ålder och utbildning.

Har du fyllt 21 år och går YrkesVux/Komvux krävs, förutom ett körkort för buss, även 140 timmars YKB-grundutbildning.

För de som går utbildningen via gymnasiets fordons- och transportprogram, gäller 280 timmars YKB-grundkurs.

Ny föreskrift

Ny föreskrift om en branschgemensam modell för YKB-fortbildning kom den 23 maj 2020. Läs mer om föreskriften.

Vikten av kompetensutveckling för förare

I alla yrken jobbar man med kompetensutveckling, så även i bussföraryrket. Med yrkeskompetensutbildningen får förarna periodiskt följa utvecklingen i branschen, lära sig mer om sparsam körning, lagar och regler, ergonomi och hälsa, säkerhet och kundfokus samt mycket annat. Utbildningen genomgår bussförarna fortlöpande under en femårsperiod och vid genomförd och godkänd utbildning får föraren sitt yrkeskompetensbevis (YKB).

Ett yrkeskompetensbevis gäller i fem år och föraren ska inom femårsperioden genomgå en fortbildning som omfattar 35 timmar.

Yrkeskompetensbeviset bidrar till högre kompetens hos förarna och ökad trafiksäkerhet.

Var kan man gå yrkeskompetensutbildningen?

YKB-utbildningen ska enbart genomföras hos utbildare som godkänts av Transportstyrelsen. En lista över godkända utbildare finns här.

För dig som är SYV eller arbetsförmedlare

I foldern Karriärvägar för en bussförare berättar vi på ett enkelt och tydligt sätt om bussföraryrket – vem som passar som bussförare, vilka typer av jobb som finns, om karriärvägar, hur man blir bussförare och om YKB. Foldern är tänkt att användas som ett arbetsredskap i samtal med arbetssökande eller elever.

Läs mer om yrket som bussförare:

Frågor & svar om bussföraryrket