Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Yrkes-SM 2022 - anmälan

Yrkes-SM 2022 - anmälan

Du som har gått fordons- och transportprogrammet samt jobbar på ett motorbranschföretag är välkommen att anmäla dig till Yrkes-SM 2022. Tävlingen äger rum i Växjö den 10-12 maj 2022. Vi söker totalt 20 stycken färdigutbildade fordonstekniker inom personbilsteknik, lastbilsteknik, maskinteknik, bilskadeteknik och fordonslackering.

Till Yrkes-SM 2022 söker vi:

  • ​fyra bilmekaniker
  • fyra lastbilsmekaniker
  • fyra maskinmekaniker
  • fyra bilskadereparatörer
  • fyra fordonslackerare

Du som är intresserad och vill anmäla dig ska ha gått ut fordons- och transportprogrammet och jobba på ett motorbranschföretag med någon av inriktningarna ovan.

Yrkes-SM 2022 den 10-12 maj i Växjö

Krav för deltagande

Ett krav för att du ska få delta i Yrkes-SM är att:

  • du har gått ut ett fordons- och transportprogram på gymnasieskolan
  • du är med i facket, antingen IF Metall eller Målarna
  • du fyller max 20 år 2022
  • din arbetsplats, dvs. företaget där du jobbar, har kollektivavtal.

Det är antingen du själv, eller din arbetsgivare, som anmäler dig. Det är en förutsättning att din arbetsgivare sluter upp bakom din anmälan för att kunna ge dig rätt förutsättningar.

Hur anmäler jag mig?

Prata med din arbetsgivare om ditt intresse för att delta.

Intresseanmälan inför 2022 års tävling om deltagande görs nedan (länken publiceras den 1 december):

     Intresseanmäl dig till YRKES-SM 2022 genom att klicka här.

Sista anmälningsdagen är den 13 februari 2022.

​Anmälan hanteras av Transportföretagens projektledare Johanna Linder och assistent Rose-Marie Olsson.

Hur går det till?

När du anmäler ditt intresse får du en anmälningsbekräftelse. Vid ett senare tillfälle testar vi sedan dina grundkunskaper i bland annat engelska, teknik, miljö samt, inte minst, så kollar vi din tävlingsanda innan vi slutligen utser de tävlande till Yrkes-SM. Uttagningstävling kan bli aktuellt inför Yrkes-SM. Sammanlagt ska fyra personer inom samma yrke tävla om förstaplatsen.

De tävlande som är individuellt bäst under Yrkes-SM kommer, förutom att ta medalj i SM, ha chansen att få representera det svenska Yrkeslandslaget vid kommande internationella yrkestävlingar. Alla tävlande blir under tävlingsdagarna väl omhändertagna av branschens representanter.

Tävlingen hålls på Arenastaden i Växjö och lockar tiotusentals besökare. Många av besökarna är högstadieelever som genom Yrkes-SM får chans att se olika yrken på nära håll, något som är bra inför deras gymnasieval. Alla som tävlar i motorbranschens yrken får en ordentlig genomgång av tävlingsupplägg och uppgifter innan tävlingen startar.

Vad kostar det?

För kostnader runt resor och hotell svarar arrangören. Tiden du avsätter för förberedelser, uttagningstävling, samt själva tävlingsdagarna, står du själv för.

Vart kan deltagandet leda?

Vinner du Yrkes-SM inom din yrkesgren kan du få chansen att bli den tävlande som representerar yrket i Yrkeslandslaget.

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.