EuroSkills: Ett europeiskt mästerskap

EuroSkills 2023, den europeiska yrkeskompetenstävlingen, gick av stapeln i början av september i Gdansk, Polen. Från Sverige deltog Yrkes-SM 2022:s vinnare inom yrkesområdena bilskadeteknik, lastbilsteknik, maskinmekaniker samt personbilsteknik.

Under tävlingsveckan deltog över 600 deltagare från 32 länder i Yrkes-EM/EuroSkills. Emil Didriksson från Linköping tävlade inom lastbilsteknik. Efter lördagens prisceremoni stod det klart att han slutade på en tredjeplats. Tobias Lissborg, Isac Knutson och Daniel Åhman stod också för fina insatser, men missade prispallen.

Emil Didriksson, vinnare inom lastbilsteknik på EuroSkills 2023, firar med släkt och vänner.

Emil Didriksson jobbar till vardags på Tage Rejmes Lastvagnar i Linköping och efter prisceremonin var han mer än nöjd. I hans kategori inom lastbilsteknik deltog åtta tävlanden från hela Europa.

Lyssna på hur Emil känner sig efter vinsten:

Emil Didriksson kan tacka Magnus Samuelsson, expert inom lastbilsteknik, som hjälpt Emil att hämta mycket kunskap inom lastbilsområdet. Här kan du höra hur Magnus upplever Emils bronsmedalj.

Tävlande EuroSkills 2023

De fyra vinnarna, från Yrkes-SM 2022, har nu avslutat sitt deltagande i EuroSkills 2023. Vinnarna tävlade inom sina respektive yrkesområden:

GRATTIS, EMIL!

Emil Didriksson tog brons inom lastbilsteknik. Han jobbar i vanliga fall på Tage Rejmes Lastvagnar, Linköping.

bilskadeteknik, Tobias Lissborg, Toveks Bil, Trollhättan

maskinmekaniker, Isac Knutsson, Östra Sönnarlövs Traktorservice AB

personbilstekniker, Daniel Åhman, Bröderna Brandt Personbilar AB, Dingle

De tävlandes arbetsplatser är:

Vad är EuroSkills?

EuroSkills är en europeisk kompetenstävling, som organiseras i en av EuroSkills medlemsländer, för att främja yrkesgrenar, där hundratals unga professionella talanger tävlar. Talangerna är utvalda genom tävlingar, som hålls i deras egna länder. I Sverige är det tävlingen Yrkes-SM, som tar ut tävlande till EuroSkills.

EuroSkills medlemmar, internationella partners, myndigheter och utbildningsinstitutioner arbetar tillsammans med tävlingen för att främja yrkesutbildning och spetskompetens i Europa.
Detta partnerskap mellan studenter, statliga och privata institutioner och det civila samhällets organisationer är unikt i Europa.

Syftet med tävlingen

​Syftet med EuroSkills är att lyfta yrkesutbildningar och fortsätta kompetensutveckla yrkena. 

Det europeiska tävlingsevenemanget är uppbyggd enligt konceptet att se, göra och informera. De spännande yrkestävlingarna är en inspirationskälla och erbjuder en tydlig överblick av läget inom de olika kompetensområdena.

Syftet är att höja medvetenheten om hur viktigt professionell kompetens och hög kvalitet av yrkesutbildning inom Europa är. Det försöker vi att förverkliga på olika sätt, där en del är genom att delta med ungdomar i EuroSkills.

Mer om EuroSkills 2023