EuroSkills: Ett europeiskt mästerskap

EuroSkills 2023, den europeiska yrkeskompetenstävlingen, går av stapeln den 5-9 september i Gdansk, Polen. Från Sverige deltar Yrkes-SM 2022:s vinnare inom yrkesområdena, bilskadeteknik, lastbilsteknik, maskinmekaniker samt personbilsteknik.

Tävlande EuroSkills 2023

De fyra vinnarna, från Yrkes-SM 2022, håller nu som bäst på att träna med att slipa på sina färdigheter inför EuroSkills 5-9 september 2023. Vinnarna, som ska tävla inom sina respektive yrkesområden, är:

  • bilskadeteknik, Tobias Lissborg, Toveks Bil, Trollhättan
  • maskinmekaniker, Isac Knutsson, Rinkaby Maskin AB, Rinkaby
  • lastbilsteknik, Emil Didriksson, Tage Rejmes Lastvagnar, Linköping
  • personbilstekniker, Daniel Åhman, Bröderna Brandt Personbilar AB, Dingle

De tävlandes arbetsplatser är:

Mer om EuroSkills 2023

Vad är EuroSkills?

EuroSkills är en europeisk kompetenstävling, som organiseras i en av EuroSkills medlemsländer, för att främja yrkesgrenar, där hundratals unga professionella talanger tävlar. Talangerna är utvalda genom tävlingar, som hålls i deras egna länder. I Sverige är det tävlingen Yrkes-SM, som tar ut tävlande till EuroSkills.

EuroSkills medlemmar, internationella partners, myndigheter och utbildningsinstitutioner arbetar tillsammans med tävlingen för att främja yrkesutbildning och spetskompetens i Europa.
Detta partnerskap mellan studenter, statliga och privata institutioner och det civila samhällets organisationer är unikt i Europa.

Syftet med tävlingen

​Syftet med EuroSkills är att lyfta yrkesutbildningar och fortsätta kompetensutveckla yrkena. 

Det europeiska tävlingsevenemanget är uppbyggd enligt konceptet att se, göra och informera. De spännande yrkestävlingarna är en inspirationskälla och erbjuder en tydlig överblick av läget inom de olika kompetensområdena.

Syftet är att höja medvetenheten om hur viktigt professionell kompetens och hög kvalitet av yrkesutbildning inom Europa är. Det försöker vi att förverkliga på olika sätt, där en del är genom att delta med ungdomar i EuroSkills.