Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Nu lämnar Storbritannien EU

Klockan 23.00 brittisk tid den 31 januari lämnar Storbritannien den Europeiska Unionen, men påverkan på Transportsektorn bedöms bli lite.

Trots att Storbritannien formellt lämnar EU den 31:a januari råder ingen större dramatik. Under 2020 kommer övergångsregler att gälla och exakt hur framtiden mellan parterna kommer att se ut ska mejslas fram under året.

–         Om man ser ut transportsynvinkel händer egentligen ingenting alls eftersom Storbritannien är kvar i tullunionen. Förhoppningen är att man under året ska kunna bygga upp så att det blir en mjuk övergång med ett regelverk som kan komma att likna det som exempelvis gäller mellan EU och Norge, som inte heller är en medlemsstat men som ändå följer många av EU:s regelverk, berättar Göran Arkler, Chef för Transportindustriförbundet hos Transportföretagen.

Mycket pekar i dagsläget på att England vill behålla ett tullsamarbete även efter årsskiftet, menar han.

–         Vi har i varje fall fått lite andrum, även om det är nu själva processen egentligen drar igång, avslutar Göran Arkler.

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.