Sveriges Hamnar tecknar Hamn- och Stuveriavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet (Transport). Transport är det LO-anslutna och överlägset största fackförbundet i hamnarna som har organiserat hamnarbetare och tecknat kollektivavtal i över 100 år. Hamn- och Stuveriavtalet tillämpas för alla hamnarbetare, oavsett facklig tillhörighet, på samma sätt som i andra branscher.
Svenska Hamnarbetarförbundet (HF) bröt sig ur Transport 1972 och ställde sig utanför den svenska modellen med återkommande strejker som följd. Sedan 2019 har HF tecknat så kallat andrahandsavtal med Sveriges Hamnar, ett likalydande kollektivavtal med exakt samma villkor som i Hamn- och Stuveriavtalet. Detta har de gjort tre gånger. Andrahandsavtalet ger HF fackliga rättigheter enligt lag, såsom:
Den 2 maj 2025 sade HF upp det då gällande andrahandsavtalet och den 12 maj varslade de om strejk i alla hamnar. Redan den 13 maj varslade de sedan om ytterligare stridsåtgärder i form av punktstrejker och/eller blockader. Därefter har HF varslat om upprepade stridsåtgärder.
Sedan den 21 maj har ett stort antal strejker och blockader genomförts, trots att Sveriges Hamnar hela tiden erbjudit HF att teckna ett andrahandsavtal. Medlare från Medlingsinstitutet medlar i konflikten. Medlingsinstitutets generaldirektör har också gjort ett uttalande om att det inte är möjligt för medlarna att erbjuda HF något annat än ett likalydande andrahandsavtal, i linje med Sveriges Hamnars erbjudande.
Arbetsdomstolen har fattat interimistiska beslut om att HF:s stridsåtgärder får fortsätta, trots att skärpningen av konfliktreglerna 2019 syftade till att sätta stopp för just den här typen av konflikt. Det innebär bland annat:
Kollektivavtalen tappar sitt värde när fredsplikten blir betydelselös.
Fackförbund som förhandlar i samförstånd och följer arbetsmarknadens spelregler, får undanträngas av utbrytarfack som utnyttjar svagheter i lagstiftningen.
Utbrytarfack får möjlighet att sabotera gällande kollektivavtal och strejka för att ta makten över villkoren.
Uppenbar risk för spridningseffekter, där andra utbrytarfack strejkar sig till egna villkor för att konkurrera ut LO-förbunden och deras kollektivavtal.
Risk för fler arbetsplatskonflikter, när maktkamp mellan konkurrerande fackförbund trissar upp insatserna.
Lagändringen 2019 blir meningslös, trots att begränsningarna i konflikträtten kom till efter en bred överenskommelse mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv, och syftade till att förhindra sådana stridsåtgärder som HF nu tar till, och som Arbetsdomstolen har tillåtit.
Om vi får en konkurrens mellan kollektivavtalen har vi öppnat Pandoras ask. Det är dåliga nyheter för den svenska modellen. Det är dåliga nyheter för den fackliga sidan. Det är definitivt dåliga nyheter för arbetsgivarsidan. Men det är möjligen goda nyheter för Hamnarbetarförbundet, som får fortsätta bråka.
vice vd Svenskt Näringsliv
Vi har en situation när en konkurrerande fackförening helt enkelt vill ha makten över villkoren på de här arbetsplatserna och skada den svenska modellen. Och de använder ett väldigt aggressivt sätt för att få den makten.
vd Industriarbetsgivarna
Det är tydligt att detta inte handlar om arbetsvillkor för HF. Det handlar om att försöka få mer makt på bekostnad av andra fackförbund. Vi kan inte medverka till att undergräva den svenska modellen och öppna dörren för kaos på den svenska arbetsmarknaden.
förhandlingschef Sveriges Hamnar
Hamnarna och sjöfarten utgör ryggraden i Sveriges utrikeshandel. Över 90 procent av all export och import använder sjöfartsleder någon gång i transportkedjan. I en orolig värld är sjöfarten och hamnarna av avgörande betydelse för Sverige, utifrån ett säkerhets- och beredskapsperspektiv. Vad blir då konsekvenserna av en strejk i svenska hamnar?
Sveriges hamnar är avgörande för att hela Sverige ska fungera. Genom hamnarna passerar det mesta av Sveriges import och export. Men hur fungerar en hamn egentligen?