Ny medlemsförmån – kalkylera utsläpp för beställningstrafik

Sveriges Bussföretag lanserar nu en ny medlemsförmån – en utsläppskalkylator för beställningstrafik. Idén föddes i samband med att förbundet tog fram utsläppssiffror för långväga busstrafik. Med kalkylatorns hjälp går det exempelvis att synliggöra skillnaden i utsläpp mellan olika drivmedel.

Arbetet med att ta fram kalkylatorn har skett i samarbete med Travel CO2, en plattform som också varit involverade i tjänsten klimatsmartsemester.se tillsammans med bland annat Chalmers, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Medlemmar i Sveriges Bussföretag som vill använda kalkylatorn fyller i de uppgifter som behövs, såsom sträcka, antal passagerare och drivmedel, och får fram beräknade utsläpp både per person och totalt. Uträkningen kan laddas ner som bild och bifogas till exempelvis offerter.

Vi vet att den här typen av underlag har börjat efterfrågas, framförallt av offentliga organisationer, både inför resor och i efterhand när de ska göra sina redovisningar. Än så länge är det inte så vanligt, men vi spår att behovet blir större i framtiden och då finns tjänsten redo. Bussbranschen och framför allt turistbussbranschen består av en majoritet mikro- och småföretag utan stora resurser. Genom att tillhandahålla en gemensam metod för beräkningar framtagen av akademin kan vi öka trovärdigheten i de underlag som branschen lämnar ifrån sig externt, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Medlemmar kan ta del av kalkylatorn på förbundets hemsida i inloggat läge. För jämförelser mellan olika trafikslag hänvisas till klimatsmartsemester.se.

Här hittar du kalkylatorn