Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Hemställan om direkt stöd till landets hårt drabbade turistbussnäring i coronakrisen

Turistbussbranschen är i fritt fall. På kort tid har hela marknaden gått upp i rök samtidigt som bussföretagen på grund av myndighetsbeslut ställts inför stora kostnader till såväl resenärer som leverantörer. Som om det inte vore nog, så står företagen med fasta kostnader för bussar som de inte kan använda.

Därför hemställer nu Sveriges Bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv, att regeringen temporärt inrättar ett stöd riktat direkt till branschen. Se brev och förslag nedan.

Enligt uppgifter från Transportstyrelsen denna vecka står omkring 970 bussar av klass 2 och 3 anmälda i yrkesmässig trafik avställda. En avställning av fordonet ger företaget möjlighet att spara kostnader för försäkringar och fordonsskatt. Samtidigt är den stora kostnaden för bussarna är kapital- och räntekostnaderna, vilket löper på trots avställning. I genomsnitt kostar en turistbuss mer än 1000 kronor per dag, även om den är avställd. När våra medlemsföretag inte kan använda bussarna på grund av olika myndighetsbeslut så står företagen helt utan intäkter och vi har redan börjat se konkurser inom den svenska bussbranschen i spåren av krisen.

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.