Nyhet

Motorbranschens Arbetsgivareförbund kommenterar de utökade varslen

Nyhet

Flera fackförbund har lagt varsel om stridsåtgärder mot två förbund inom Transportföretagen. Varslen sker i sympati med IF Metalls konflikt mot Tesla. Hanna Alsén, förhandlingschef på Motorbranschens Arbetsgivareförbund, ser att lagda sympativarsel riskerar att missa målet.

- Vi ställer oss frågande till om lagda sympativarsel kommer att få effekt på Tesla som bolag. Det ser ut att enbart drabba företag som redan har kollektivavtal och enskilda bilägare. Vi ser att det är en olycklig situation som vid en långdragen konflikt riskerar att hota svenska arbetstillfällen, säger Hanna Alsén, förhandlingschef på Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Motorbranschens arbetsgivareförbund har ungefär 2 000 medlemmar och av dessa är cirka 1 200 medlemmar anslutna till Motorbranschavtalet. Det vill säga det avtal som IF Metall nu vill att även Tesla ska ansluta sig till. Motorbranschen arbetsgivareförbund och Sveriges Hamnar invänder sig inte mot strejkrätten eller IF Metalls varsel mot Tesla.

- Vi delar fackens bild av att den svenska modellen tjänar Sverige väl och förstår varför IF Metall önskar träffa kollektivavtal med Tesla. Men fackens varsel drabbar nu våra medlemsföretag, som redan har kollektivavtal, och inte Tesla. Våra medlemsföretag har väldigt liten möjlighet att påverka utgången av konflikten, men drabbas ändå kraftigt ekonomiskt. Det finns risk för att arbetstillfällen försvinner på grund av stridsåtgärderna, säger Hanna Alsén i en avslutande kommentar.

Aktuella varsel

1. Stridsåtgärder som inleddes den 3 november 2023 kl. 00.01 på två av MAF:s medlemsföretag som finns på flera orter.

2. Stridsåtgärder som inleddes den 10 november 2023 kl. 00.01 på tre av MAF:s som finns på flera orter.

3. Stridsåtgärder som inleddes den 17 november 2023 kl. 00.01 på ett av MAF:s medlemsföretag som finns på flera orter.

4. Transport varslade om blockad mot lastning och lossning av Teslabilar från och med den 7 november 2023 kl. 12.00 på fyra medlemsföretag i Sveriges Hamnar.

5. Transport och Svenska Hamnarbetarförbundet har därefter varslat om blockad mot all lastning och lossning av Teslabilar i samtliga medlemsföretag i Sveriges Hamnar från och med den 17 november 2023 kl. 12.00.

6. Målareförbundet har varslat om blockad mot all lackering av Teslabilar från och med den 21 november kl. 12.00 mot samtliga billackerare.

Du som är medlem i Motorbranschens Arbetsgivareförbund eller Sveriges Hamnar kan läsa mer om vad som gäller för ditt företag här.