Nyhet

Transportföretagen diskuterade drönares framtid med infrastrukturministern

Nyhet

I fredags träffade Transportföretagens Victoria Barrsäter infrastrukturministern Andreas Carlson och pratade om drönare. Under mötet lyfte hon upp fördelarna med drönare och att Sverige nu behöver en uttalad målsättning för att utveckla infrastrukturen.

Användning av drönare i samhället ökar snabbt och prognoserna tyder på en fortsatt snabb tillväxt av drönarrelaterad verksamhet. Med anledning av detta bjöd infrastrukturminister Andreas Carlson in Transportföretagen till ett samtal om hur drönare kan bidra till ett långsiktigt hållbart transportsystem. Efter mötet berättar Victoria Barrsäter, näringspolitisk expert på flyg och Transportföretagens representant på mötet vad hon lyfte.

- Sverige har bättre förutsättningar än något annat land att utveckla och dra nytta av drönartekniken.  Vi har en liten befolkning, stort land och välutvecklad digital infrastruktur. Det som behövs nu är en tydligt uttalad målsättning. Låt Sverige vara ledande i utvecklingen av Advanced air mobility och gör Sverige till Europas testarena för drönare. Sverige behöver ta plats i EU och se till så att regelverket kring drönare är anpassade efter oss.

Drönartekniken som utvecklas suddar ut gränsen mellan mark och luft. Det kommer sätta nya krav på stadsplaneringen och gör att Boverket och Naturvårdverket behöver vara med i samtalen. Transportföretagen har sedan tidigare startat ett drönarnätverk i syfte att skapa bättre förutsättningar för att kunna diskutera viktiga drönarfrågor tvärsektoriellt oberoende av branschhemvist.

- Vi ser att man behöver inrätta ett kompetenscentrum för myndigheter, kommuner, regioner och näringsliv för att bättre samverka om drönare. Vi behöver också samverka inom Norden och bevilja så mycket undantag för tester och tidig implementering som är legalt möjligt. På det sättet kan Sverige bli världsledande och få fram affärsmodellen för hur infrastrukturen ska finansieras och lokal acceptans säkras, säger Victoria Barrsäter i en avslutande kommentar.

Är du intresserad av att delta eller läsa mer om drönarnätverket? Här kan du läsa mer om drönarnätverket.