Nyhet

Transportföretagen startar drönarnätverk

Nyhet

Transportföretagen startar nu ett digitalt drönarnätverk och välkomnar företag i drönarbranschen som vill engagera sig och arbeta tillsammans för att förbättra villkoren och snabba på implementeringen av drönare i samhället.

Användning av drönare i samhället ökar snabbt. Prognoserna tyder på en fortsatt snabb tillväxt av drönarrelaterad verksamhet, framför allt när ett antal regulatoriska och tekniska lösningar för luftrumshanteringen är på plats. Samtidigt spänner drönarverksamhet över ett stort antal branscher. Det handlar om samhällsnyttiga funktioner inom polisväsende, räddningstjänst och sjukvård, men även om övervakning, filmning och besiktning samt leveranser av gods till företag och privatpersoner – inte minst där infrastrukturen på marken är begränsad.

– Drönarföretag har redan nu många frågor och utmaningar som man hanterar inom ramen för sin egen verksamhet. Samtidigt ser vi att det finns ett antal generella och gemensamma frågor som behöver tas upp. Dessa frågor saknar i dagsläget en gemensam plattform för diskussion, kunskapsutbyte och påverkansarbete, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Flyg inom Transportföretagen.

– Dessutom är många drönarföretag mindre start-up företag och saknar resurser att driva frågor och engagera sig i befintliga branschförbund. Vi på Transportföretagen förstår utmaningarna och vill hjälpa till med samordning genom Drönarnätverket.

Ett stort antal användningsområden för drönare bedöms komma att uppstå under kommande år. Drönarverksamhet kommer om några år vara en självklar del av både privat och offentlig verksamhet. Många branscher kommer beröras av drönarfrågan och en ny typ av aktör och verksamhet ska integreras i luftfartens infrastruktur på marken och i luften.

– Eftersom drönare kommer bli en del av verksamheten i flera olika branscher ser vi inte heller någon naturlig hemvist för frågorna inom befintliga branschnätverk. Frågor av gemensamt intresse kan till exempel vara regler, ansökningsförfaranden, tillståndsprocesser, standarder, utbildning och säkerhet men troligtvis även mycket annat som kan behöva fångas upp för diskussion. Med Transportföretagens Drönarnätverk vill vi skapa bättre förutsättningar för att kunna diskutera viktiga drönarfrågor tvärsektoriellt oberoende av branschhemvist, säger Fredrik Kämpfe.

Om du är intresserad att delta i Transportföretagens Drönarnätverk kan du kontakta dronare@transportforetagen.se