Nyhet

Snart går åkeriets sjätte resa till Ukraina – med kaminer, ullprodukter och skor i lasten

Nyhet

Att ett åkeri består av mer än bara lastbilar vet de flesta i branschen – till syvende och sist består ett företag också av människorna och eldsjälarna. En sådan är Stefan Espersson, vars åkeri nu planerar ytterligare en resa till det krigshärjade Ukraina.  

– Det var lite skrämmande och väldigt speciellt när vi åkte ned till Ukraina första gången. Fem kilometer från gränsen såg vi en jättebrand ute på en åker och då kom tankarna om det kunde handla om en missil eller ett granatnedslag, även om det bara var en gräsbrand snurrade tankarna i gång, berättar Stefan Espersson, vd för Esperssons åkeri i skånska Staffanstorp.

– Det var tidigt under krigsutbrottet och det var spöklikt. Allting var kolmörkt och vi mötte flyktningar på väg ut ur landet, vid gränsen stod beväpnade vakter – alla var otroligt spända.

Esperssons åkeri har långa anor, bolaget grundades redan i slutet av 60-talet och verksamheten bestod då i att transportera mjölk från lantbrukare. På 70-talet började de i stället med fullskalig distribution och så har det fortsatt med fokus på livsmedelstransporter, även om verksamheten också har breddats till andra områden. Företagets 31 bilar och runt 65 anställda arbetar i dag åt allt ifrån stora livsmedelskedjor till Postnord.

Engagemanget för samhällsfrågor började egentligen med en vän till Stefan Espersson vars fru kommer från Ukraina. Hans dotter drabbades av leukemi för många år sedan och hennes önskan då var att hålla en stor fest.

– Han behövde hjälp av ett åkeri som kunde hantera kyltransporter och sedan har det utvecklats därifrån. 

Sagt och gjort, Esperssons hjälpte till och det har blivit fyra-fem liknande fester efter det, senast med närmare 1000 personer där en del flögs in.

Efter den första resan som Esperssons företog sig till Ukraina under 2022 har det blivit ytterligare ett antal, totalt är de nu uppe i fem. Senaste gången passerade de gränsen och åkte en mil in i landet. Och snart är det dags för nästa resa som kommer att ta dem ända till Lviv i västra Ukraina. Denna gång består lasten av kaminer, varma ullprodukter från ett varulager, skor från en skobutik och även sådant som skänkts av privatpersoner.

Sådant gör att man förstår hur bra vi har det och vi vill dela med oss av det goda vi har

Det här är emellertid inte första gången som åkeriet engagerar sig i samhällsfrågor. Redan 2007 började Esperssons att köra ut julklappar till cancersjuka barn i Litauen. Sedan 2013 är Esperssons åkeri också engagerade i Åkarhjälpen och samlar in pengar som gått till cancersjuka barn i Litauen.

– Det har varit en otrolig utveckling på sjukhusen i Litauen. När vi började med det här kan man tänka sig att det var ungefär på sjukhusen där som det var på sjukhus i Sverige på 50-talet. Sådant gör att man förstår hur bra vi har det och vi vill dela med oss av det goda vi har.

Och när kriget bröt ut i Ukraina satte bolaget på nytt i gång en insamling som till dags datum genererat över 310 000 kronor, pengar som oavkortat går till barn med cancer på plats i Ukraina. Det är medel som kommer att gå till mediciner och de förnödenheter som behövs för deras vård.

Och inför nästa resa, som alltså nu står för dörren, känner Stefan Esperssons ingen oro:

– Ärligt talat tänker jag inte så. Om man skulle tänka i de banorna, då skulle man vara konstant rädd. Nej, man kör in och hoppas på att ingenting ska hända och skulle det ändå göra det tar vi det därifrån.