Nyhet

Hur säkerställer vi sjöfartens kompetensbehov i fred, kris och krig?

Nyhet

Kriget i vårt närområde och andra oroligheter har blivit en väckarklocka för många. Nu ökar det allmänna behovet av att säkerställa att det finns kompetens och personal för att öka beredskapen i Sverige, inte minst gäller detta sjöfartens kompetensbehov.

Detta var temat när Transportföretagen under Caj Luomas ledning bjöd in till dialog med myndigheter och förtroendevalda. På scenen stod även Johanna Boijer-Svahnström, Informationsdirektör, Viking Rederi AB som tillsammans med Caj modererade.

Många intressanta frågeställningar och tankar när partiföreträdare gav sin bild av hur politik och bransch kan samverka. Ett stort tack till Fredrik Christensson, (C), Gunilla Svanstorp (S), Josefin Malmqvist (M), Robert Stenkvist (SD) för medverkan och kloka inspel.

Håkan Johansson, VD, Rederi AB Gotland, Dennis Johansson, personalchef Wallenius och Björn Blomqvist, VD Rederi Eckerö Sverige bidrog också med väldigt insiktsfulla tankar.

- Vi kommer till sjöss att behöva vissa kvalitetssäkrade specialkompetenser och då är certifikat viktiga. Jag skulle önska att vi tillsammans kunde arbeta för att göra det lättare att flytta mellan land och sjötjänst, sa Björn Blomqvist i diskussion och fick medhåll bland annat av Caj Luoma som framhöll just validering som ett viktigt instrument.