Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Ändrade villkor för gränspassage till Danmark

Danmark stänger sina gränser från och med lördag 14 mars klockan 12.00 för att minska coronavirusets spridning. Resenärer kommer att avvisas vid gränsen om de inte har en särskild anledning att vistas i Danmark. Det sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens den 13 mars.

Gränskontrollerna kommer att vara i full drift inom några dagar och det är dansk polis och militär som ansvarar för kontrollerna. Beskedet är att det kommer bli hel- eller delvis nedstängning av färje-, tåg- och flygrutter. Det är i nuläget oklart hur detta exakt kommer påverka busstrafik till och genom Danmark.

Danska polisen, Politi, har gått ut med information om att gränspassager genom Danmark för att ta sig hem är tillåtna:

– Personer, der krydser den danske grænse for at komme hjem, f.eks. svenskere, der har været på ferie i udlandet, vil blive anset for at have et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen. Det samme gælder ved transit i lufthavnen og for flypersonale. 

Detta tolkar vi i utgångsläget som att det kommer att vara möjligt att köra genom Danmark med buss på väg till Sverige om ni kommer från Europa. Kontrollera med det färjebolag ni har bokat att färjorna går som planerat.

Sveriges Bussföretag har kontakt såväl med danska och svenska myndigheter och återkommer med information efter hand. Om möjligt – kontrollera också möjligheten till att välja andra färdvägar, exempelvis färjerutterna mellan Tyskland och Sverige.

Information på Politis webbsida

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.