Nyhet

Tävlingen om titeln 'Sveriges bästa bussförare' lockar fler än någonsin

Nyhet

Vem blir Sveriges bästa bussförare 2024? Ansökan till Bussförar-SM, där Sveriges bästa bussförare tävlar om titeln, stängdes midsommardagen. Hela 20 finalister kommer att göra upp om mästartiteln den 3 september. Antal sökanden i år är 540 stycken, det är 100 fler sökanden än året innan.  

- Jag är oerhört glad över att vi har slagit anmälningsrekord till årets Bussförar-SM. Detta visar inte bara på ett stort intresse för tävlingen, utan också på hur många yrkesskickliga och engagerade bussförare vi har. Vi ser fram emot den spännande finalen tisdagen den 3 september, säger Linda Stenström, branschutvecklare Transportföretagen. 

Årligen görs en miljard resor med kollektivtrafiken, och bussförarna spelar en avgörande roll för att resorna ska bli både trevliga och säkra. För att uppmärksamma bussförarens viktiga jobb och kompetens ordnas Bussförar-SM, en tävling som sätter strålkastarljuset på våra skickliga bussförare. Flest förare som gjort testet har Nobina med 121 personer. 

- Sedan anmälan öppnade har vi löpande berättat om tävlingen genom intranät, interna skärmar och personaltidning, samt att ledare ute i verksamheten har peppat fler att ansöka. Vi är mycket positiva till Bussförar-SM, eftersom det lyfter fram yrket och alla duktiga bussförare, men det sätter även fokus på att det är ett framtidsjobb och att fler bussförare behövs, säger Malin Säker, kommunikationschef Nobina. 

Bussföraren är ansiktet utåt för företaget, så det är viktigt att de är serviceinriktade, representativa och trevliga mot kunderna. Som bussförare ska man kunna köra mjukt och säkert, samtidigt som man tänker på att köra ekonomiskt och riskmedvetet. Dessutom måste man kunna hantera bussen i trånga trafikmiljöer och vara medveten om både kvalitet och miljö. 

Läs mer om Bussförar-SM!