"En lösning som också skapar mervärde för medlemsföretaget"

Johan Ericson arbetar som chef för Transportföretagens regionala verksamhet. Han har en lång erfarenhet av HR, juridisk rådgivning och ledarskap på olika nivåer. Vi har ställt tre snabba frågor till honom, plus en bonusfråga.

Vad är din roll på Transportföretagen?

– Jag arbetar tillsammans med en rad kunniga medarbetare, och då närmast våra 14 skickliga regionala förhandlare runt om i landet på våra sju kontor. Vi finns nära våra medlemsföretag och stöttar dom för att skapa konkret mervärde och göra skillnad i deras verksamhet. Det är väldigt stimulerande eftersom man får så mycket positiv feedback från medlemsföretagen och jag lär mig hela tiden nya saker om både juridik och näringsliv. Varje fråga är unik, så det gäller att hitta den bästa långsiktiga lösningen på varje problem. Här ligger det samtidigt i min roll att utveckla vår regionala verksamhet så vi hela tiden ligger i framkant och kan skapa ännu bättre förutsättningar för företagen. Det är vad jag anser vara medlemsnytta.

Vilken är den vanligaste frågan du får på jobbet?

- Vi besvarar dagligen ett stort antal frågor kring arbetsrättsliga problem och tolkningar av lag och avtal. Personalfrågor är viktiga för våra medlemsföretag. Här gäller det att lyssna in vad företaget dels vill, dels försöka läsa av vad de egentligen behöver. Vi har ett stort utbud av kurser, steg-för-steg-guider och en välfylld ”arbetsgivarguide” på hemsidan, men många vill ha ett bollplank och en personlig kontakt och då finns vi där, alldeles nära. Alla dessa resurser tillsammans sparar både tid och pengar för våra medlemmar.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har tidigare arbetat länge som regional förhandlare och trivdes väldigt bra i den rollen. Innan dess har jag arbetat många år inom HR, med fokus på förhandling och arbetsrätt, inom en rad olika branscher och företag. Detta har gett mig en god överblick och känsla för företagens behov i olika faser. För oss som arbetar som regionala förhandlare är det en absolut styrka att vi arbetar övergripande. Även om varje avtalsområde och bransch har sina särskilda villkor är det ofta de lokala förutsättningarna som avgör medlemsföretagens behov i slutändan.

Vad är du mest stolt över som ni har åstadkommit under året hittills?

– Allt! Jag är oerhört stolt över den resa vi gör i den regionala verksamheten, där vi hjälper våra medlemsföretag att bygga en stabil och trygg grund att stå på inom våra områden. Tillsammans är vi inom den regionala verksamheten ett kompetent och snabbfotat team som alltid levererar på en hög nivå. Vårt mål är att företagen hela tiden ska bli ännu bättre och ännu mer konkurrenskraftiga och det är verkligen både roligt och stimulerande att arbeta i en så dynamisk miljö och i så spännande branscher som de inom transportsektorn.

Ibland gäller det att se bortom det problem som företaget behöver vår hjälp med och vända och vrida på alla möjligheter, för att sedan gemensamt arbeta fram den bästa lösningen. En lösning som också skapar mervärde för medlemsföretaget
Johan Ericson
Johan Ericson Chef för Transportföretagens regionala verksamhet