Intervju med sommarnotarier

Vi vill varmt välkomna våra två sommarnotarier Hassan Abed och Vera Broms som började för en vecka sedan. Båda studerar juristprogrammet på Uppsala universitet respektive Lunds universitet och har precis avklarat deras åttonde termin.

Hej, på er! Vi börjar med att fråga, hur det kommer sig att ni började studera juridik?

Hassan - Jag har alltid tyckt att det är kul att träffa människor och att vara social. Man kommer träffa massa människor när man arbetar med juridik, vilket är väldigt kul. Jag tycker om att argumentera för min sak, prata och övertyga människor, vilket ledde till att juristprogrammet var en självklarhet. Sen är juridik ett väldigt brett ämne, som finns inom alla olika branscher. Man kan arbeta med allt från myndigheter till privata bolag, där det finns enorma möjligheter. Juridik är också en väldigt viktig byggsten i samhället som jag ville lära mig mer om, vilka rättigheter och skyldigheter vi har.

Vera – Jag har alltid varit intresserad av samhället och politik, där juridiken är en viktig byggsten inom dessa områden. Sen påverkas vi alla av lagar och regler i vår vardag, och det är något som jag kände att jag ville lära mig mer om. Jag vill också arbeta med ett jobb där jag får träffa människor och nu får jag en inblick i hur det är att argumentera, resonera och förhandla med alla typer av människor vilket är väldigt spännande.

Varför sökte ni tjänsten som sommarnotarie vid Transportföretagen?

Vera - Alla är i någon mån beroende av transporter och därför är Transportföretagen en väldigt viktig organisation i samhället. Sen så blev jag intresserad av arbetsrätt nu under tiden jag pluggat, men vi fick mest lära oss om arbetstagarperspektivet. Jag ville få ett bredare perspektiv inom arbetsrätten och få se hur det går till på arbetsgivarsidan. Så för mig blev den en kombination av att jag lär mig mer om arbetsrätten och få chansen att göra det på ett meningsfullt sätt.

Hassan – Jag läste en fördjupningskurs i arbetsrätt under termin 7 och upplevde då att det var väldigt vinklat åt arbetstagarsidan. Vi fick inte riktigt lära oss mycket från arbetsgivarperspektivet, men utan arbetsgivare så blir det inga arbetstagare. Redan där kände jag att jag ville lära mig mer. Tillsammans med klassen var vi här på ett studiebesök under förra hösten och fick träffa Svenskt Näringsliv och Transportföretagen. De berättade om deras arbete och vilka de är och när jag fick höra vad ni jobbade med så blev jag väldigt intresserad och sökte direkt när jag såg att ni letade efter sommarnotarier.

Vad ser ni fram emot mest?

Hassan - Jag ser mest fram emot att få uppleva arbetsrätten i praktiken och just få ta del av arbetsgivarperspektivet. Speciellt nu under avtalsförhandlingarna, det ska bli spännande att se hur det går till bakom kulisserna. Jag ser även fram emot att lära känna alla som arbetar här och få vara med i deras vardag samt utvecklas.

Vera – Jag håller med Hassan, att få se det praktiska i arbetet. På universitetet fick vi bara läsa om att företag kan bli kallade till MBL § 11 förhandlingar, men nu får jag vara med på riktigt och se hur processen går till. Det ska även bli kul att sitta med i jouren och få höra vad medlemmarna som ringer in har för frågor och att utifrån de frågeställningarna som uppstår, försöka hjälpa dem med sina problem.

Hur har er första vecka varit?

Hassan – Det har varit en riktigt bra första vecka, vi har blivit väldigt välkomnade av alla på Transportföretagen. Vi har redan hunnit med massa spännande. Bland annat medlemsbesök hos ett stort medlemsföretag, varit med på förhandlingar och testat skriva protokoll. Nu ska vi börja med att besvara frågor i jourmejlen, så vi får redan börja göra nytta! Alla har varit fantastiska i sitt bemötande och alltid varit otroligt hjälpsamma.

Vera – Det har varit så kul att komma till Transportföretagen. Vi fick en jättebra och tydlig onboarding, så det kändes som att vi kom in i organisationen direkt. Alla kollegor är hjälpsamma och ställer upp om vi har några frågor. Jag ser verkligen fram emot de kommande veckorna!