Sommarnotarier 2024

Hanna Thomelius och Sofie Åkerlund är Transportföretagens sommarnotarier för 2024. Sofie studerar i Umeå och har precis avslutat sin sjätte termin. Hanna studerar i Lund och har precis avslutat sin åttonde termin. Nu har båda gjort sin första vecka hos oss på Transportföretagen.

Hej på er, hur kommer det sig att ni började studera juridik?

Sofie:

– Jag bestämde mig först för att jag ville läsa på Umeå Universitet eftersom jag har mycket släkt där uppe. När jag sedan började fundera över olika utbildningar fick jag snabbt upp ögonen för juristprogrammet. Främst eftersom jag alltid varit intresserad av samhällsfrågor samt att utbildningens upplägg passade mig. Nu tre år senare är jag väldigt nöjd med mitt val.

Hanna fortsätter:

– Jag har precis som Sofie ett stort intresse för samhällsfrågor och har alltid velat jobba med människor på ett eller annat sätt. Om jag inte valt juristprogrammet hade det nog blivit lärarprogrammet för mig. Intresset för samhällsfrågor vägde dock tungt och valet föll på juridiken. Jag har inte ångrat mig en sekund! Att det finns många olika karriärmöjligheter efter utbildningen tycker jag är väldigt värdefullt.

Varför sökte ni tjänsten som sommarnotarie vid Transportföretagen?

Hanna:

– Jag läste en fördjupningskurs inom arbetsrätt och fick på så sätt upp intresset för området. Jag kände att arbetsrätt är något jag verkligen vill testa på i praktiken. När jag såg på LinkedIn att Transportföretagen sökte sommarnotarier skickade jag in min ansökan direkt. Det känns som en unik möjlighet att få jobba med så många kompetenta arbetsrättsjurister. Det är också jättespännande att få möjligheten att lära sig av de som varit med och förhandlat fram kollektivavtalen i transportbranschen.

Sofie fortsätter:

– Jag har också fått upp intresset för arbetsrätt under studierna. Jag har jobbat extra med bemanning och där stött på en del arbetsrättsliga frågor. Men under utbildningen får vi tyvärr inte lära oss så mycket om arbetsrätt på djupet, utan det är väldigt grundläggande med fokus på den lagstiftning som finns.  Här hoppas jag få chansen att lära mig mer om den svenska modellen och få mer verklighetsförankring i arbetsrätten. Det känns lyxigt att få komma hit till Transportföretagen och få arbeta med och lära sig av alla förhandlare och arbetsrättsjurister.

Vad ser ni fram emot mest?

Sofie:

Jag ser verkligen fram emot att lära sig mer om arbetet i praktiken. Juristutbildningen är väldigt teoretisk och övergripande, nu får vi chansen att arbeta med konkreta frågor. Utöver att få sätta igång och arbeta med våra egna arbetsuppgifter hoppas jag att vi kommer få fortsätta följa med våra kollegor på olika möten och förhandlingar då de vi hittills följt med på verkligen varit lärorikt och intressant.

Hanna fortsätter:

Jag håller helt med Sofie, det ska bli kul att få följa med våra kollegor på allt spännande de gör om dagarna för att ta del av deras kunskap och erfarenheter. Jag ser nog mest fram emot att ta oss an och presentera vår utredningsuppgift där vi ska utreda konfliktreglerna och hur de tillämpas i praktiken. Det känns som ett intressant uppdrag och en konkret uppgift som kommer att vara till nytta för organisationen. Det ska bli spännande att se vad vi kommer fram till.

Hur har er första vecka varit?

Hanna:

– Helt fantastisk! Den har varit rolig och intensiv. Vi har redan fått följa med kollegorna på förhandling, vilket var väldigt spännande! Vi har även fått börja hjälpa medlemmarna i Transportföretagen genom att svara på jourmail. Alla nya kollegor har varit väldigt välkomnande, hjälpsamma och generösa med sin tid. Det har också varit en väldigt tydlig och bra onboarding. Allt är väldigt organiserat och vi har blivit väl omhändertagna.

Sofie fortsätter:

– Jag håller verkligen med Hanna om att vi fått en väldigt bra start! Det känns verkligen som att det har funnits en tydlig plan för oss samtidigt som det varit flexibelt för att vi ska få göra det som är mest intressant och relevant för oss. Vi har haft en så spännande, lärorik och rolig första vecka och ser fram emot resten av sommaren. Transportföretagen som arbetsplats känns verkligen välkomnande och det finns en stark teamkänsla.