Nyhet

Transportindustriförbundet uppdaterar om frågan kring internationella järnvägstransporter i Tullkodex

Nyhet

Transportindustriförbundet har tillsammans haft ett möte med Tullverket som uppföljning till tidigare remissvar kring järnvägstransporterna i Tullkodex.

Transportindustriförbundets branschchef, tillsammans med Tullkommitténs ordförande respektive viceordförande Bo Jarestig, Gerlach, och Marielle Klahn, Bring, mötte Tullverket som uppföljning till tidigare remissvar. Vi efterlyser bland annat en djupare och mer praktisk dialog med berörda delar av näringslivet kring hur integrationen ska kunna genomföras med så lite negativ påverkan som möjligt på såväl näringslivets som järnvägstransporternas konkurrenskraft. Detta utan att ge avkall på uppfyllande av Tullkodex.

I mötet kunde vi glädjande konstatera att Tullverket tagit till sig av våra synpunkter och förslag och att det pågår ett intensivt arbete i dialog med oss och andra aktörer för att hitta praktiska lösningar på integrationen. Det finns flera konkreta förslag som syftar till att göra det mer hanterbart för näringslivets aktörer samtidigt som de ändå uppfyller tullkodex krav.

Transportindustriförbundet ställde såväl förbundets tullkommitté som järnvägskommitté till förfogande för att ge praktiska, operativa inspel på potentiella lösningar.

Tullverket kommer uppdatera denna länk med ny information i frågan:

https://www.tullverket.se/foretag/ifokus/framtidatullhantering/transporteraochlagravaror/jarnvagstransport.4.226de36015804b8cf352f3e.html