Nyhet

Lättnader av sympatiåtgärder ett steg i rätt riktning

Nyhet

IF Metall har omvärderat stridsåtgärderna mot bilverkstäder så att försäkringsärenden nu kan hanteras som vanligt. Det är en välkommen lättnad för företagen. Målarna har gjort en motsvarande lättnad för lackverkstäder (uppdatering).

Ett 80-tal motor- och lackverkstäder har sedan i höstas omfattats av stridsåtgärder i Tesla-konflikten. IF Metall har nu omvärderat sympatiåtgärderna eftersom de inte har givit önskad effekt. Från och med den 1 maj 2024 omfattar sympatiåtgärden endast arbete som beställs av TM Sweden B (Tesla) på egna bilar samt fabriksgaranti och transportskador. Det betyder att företagen nu kan hjälpa sina kunder med försäkringsärenden.

- Det är en lättnad för verkstäderna och ett steg i rätt riktning, men stridsåtgärderna är inte över. Vi hoppas att konflikten snart kan få en lösning, säger Hanna Alsén,  förhandlingschef Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Utöver verkstäderna har flera ytterligare sympativarsel drabbat Transportföretagens medlemsföretag. Bland annat är samtliga hamnar förhindrade att hantera Tesla-bilar och åkerier får inte hantera avfall från Teslas verkstäder.

- Transportföretagens arbetsrättsjurister är i löpande kontakt med de drabbade företagen och med de fackförbund som har varslat om sympatiåtgärder. Vi ger råd och stöd till företagen och vi har löpande kontakt med till de fackliga organisationerna, men vi kan inte förhandla eftersom konflikten inte gäller något av våra medlemsföretag, säger Hanna Alsén.

De företag som drabbats av sympatiåtgärder har kollektivavtal, tar ansvar och vill bidra till att utveckla den svenska modellen.

- Vår grundinställning är att den svenska modellen bygger på att svenska företag har kollektivavtal. Vi ser gärna att även Tesla är en del av detta, avslutar Hanna Alsén.

Uppdatering: Fredagen den 3 maj införde även Målarna en lättnad för lackverkstäderna som i princip motsvarar IF Metalls förändring av varslet.

Hanna Alsén, förhandlingschef Motorbranschens Arbetsgivareförbund