Nyhet

Svensk drönarnäring växlar upp

Nyhet

Foto: Everdrone

Sedan december 2022 har Transportföretagen samlat drönarnäringen med fokus på nätverkande, kunskapsdelning och påverkan på regelutvecklingen. Intresset har varit stort och idag har nätverket 186 deltagare från olika branscher med drönare som den gemensamma nämnaren. Nu växlar nätverket upp.

–       Det finns en frustration över att regelutvecklingen går för långsamt. Tekniken har potential att ge stor samhällsnytta och deltagarna vill bidra till att snabba på regelutvecklingen. Ett forum för detta är vad vi skapat och vi är stolta över att vi redan är etablerade som branschens röst, säger Tina Thorsell samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

–       För att på riktigt frigöra drönarnas potential krävs digital synlighet och en slags basinfrastruktur som gör det möjligt att på ett säkert sätt använda drönare autonomt integrerat med befintlig luftfart i hela landet, säger Victoria Barrsäter som är näringspolitisk expert och branschansvarig för Drönarnätverket.

Drönarnätverket är öppet för alla privata och offentliga företag och organisationer som i sin verksamhet på något sätt använder eller arbetar med drönare och drönarrelaterade tjänster och produkter.

–       Drönare är ett möjligheternas verktyg. Alltifrån att filma, leverera hjärtstartare, inspektera elledningar och gallra skog till att samhällsplanera vertiports, utbilda piloter eller bygga eVTOLs finns representerat i nätverket, säger Victoria Barrsäter.

För att möta deltagarnas önskan om ännu mer policyarbete, fler träffar och mer branschutveckling växlas verksamheten nu upp. Med gemensam finansiering från deltagarna har nätverket ambitioner om att jobba för att det ska bli lättare att göra rätt, motverka oseriösa aktörer samt att öka kunskapen runt drönare.

En kunskapsportal, kurser inom olika områden och standardavtal som hjälper den som vill köpa drönartjänster att ställa rätt krav är några exempel på sådant som nätverket tänker erbjuda.

Nätverket planerar även event och fysiska träffar utöver de digitala nätverksträffar där det första eventet sker i samarbete med UAS Forum i Västervik i september.

–       Att träffas, odla nya kontakter och utbyta erfarenheter är viktigt för en framväxande bransch och det kan man göra hos oss inom Drönarnätverket. Det är en inspirerande samling aktörer med gemensam ambition att leverera effektivare, snabbare och hållbarare tjänster och transporter till varenda vrå av vårt land, säger Victoria Barrsäter.