Nyhet

Regeringen vill skynda på elektrifieringen av transportsektorn

Nyhet

Regeringen har gett uppdrag till flera myndigheter för att se hur  elektrifieringen av transportsektorn kan skyndas på. Det handlar till exempel om att främja utbyggnaden av hemmaladdning i flerfamiljshus och att identifiera kommuner som skapar förutsättningar för elektrifiering av sjöfart.

Det är ingen hemlighet att regeringen ser elektrifieringen av transportsektorn som ett av de främsta medlen för att nå våra klimatmål.

– Elektrifiering av transportsektorn är central för att nå Sveriges klimatmål och är viktig för industrins konkurrenskraft. Uppdragen syftar bland annat till att förenkla för elektrifiering av sjöfart, påskynda utbyggnaden av laddinfrastruktur och förenkla för hemmaladdning för hushåll i flerbostadshus i hela landet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i en kommentar. 

Transportstyrelsen ska till exempel vidta åtgärder för att underlätta för certifiering av nya lösningar kopplade till elektrifierad sjöfart med fokus på konvertering av fartyg till eldrift.

Trafikanalys, som är statlig statistik- och analysmyndighet inom transportområdet, ska ta fram ett kunskapsunderlag om en storskalig elektrifiering av transportsektorn. Kunskapsunderlaget ska bland annat omfatta en kartläggning av konsekvenser för till exempel markanvändning, elnät och beredskap - både lokalt, regionalt och nationellt.

Boverket i Karlskrona ska identifiera kommuner som genom bland annat samhällsplanering skapar förutsättningar för elektrifiering av sjöfart, inklusive kollektivtrafik, och redovisa goda exempel på hur det kan genomföras.

Energimarknadsinspektionen ska utreda och ta fram en metod för att hantera och använda nätutvecklingsplaner i energiplaneringssyfte, bland annat för att kunna möjliggöra för en skyndsam elektrifiering av alla trafikslag.

Statens energimyndighet ska redovisa hur myndigheten avser att bygga upp och utveckla den nationella samordningen för laddinfrastruktur.

Länsstyrelserna ska vidta åtgärder för att främja utbyggnaden av hemmaladdning för elfordon för hushåll i flerfamiljshus.

– Länsstyrelserna har god vana av att främja länens utveckling och att främja samverkan mellan aktörer. Länsstyrelserna har nu fått i uppdrag att leda och samordna det regionala genomförandet av energi- och klimatpolitiken genom att bland annat främja klimatåtgärder så som att vidta åtgärder för att främja utbyggnaden av hemmaladdning för elfordon för hushåll i flerfamiljshus, säger civilminister Erik Slottner.

Elektrifieringen av transportsektorn är en gigantisk utmaning.

-Den kommer att påverka väldigt många samhällssektorer och att det är flera olika myndigheter som får uppdragen bevisar också detta. Men uppdrag till myndigheter i all ära, ska vi ställa om snabbt behövs det gå från ord till handling och det behöver ske med start nu. Det behövs byggas ut laddinfrastruktur snabbt och det behövs kraft i elnäten. Tunga lastbilar som ska snabbladda kräver helt annan effekt än Teslan som laddas hemma vid villatomten över natten, säger Anders Josephsson, näringspolitisk expert på Transportföretagen.

Circle K:s laddstation för tung trafik, Vädermotet, Göteborg, Göteborgs hamn. 

Foto: Circle K