Nyhet

Kommentar om dispens för verkstäder att laga icke körbara Tesla-bilar

Nyhet

Den 14 februari har IF Metall meddelat att de genomför så kallade lättnader i sympatiåtgärderna. Enligt IF Metall får Tesla-bilar som inte är i ett körbart tillstånd repareras av de varslade verkstäderna. Detta gäller från den 19 februari till den 30 april.

Hanna Alsén, förhandlingschef för Motorbranschens Arbetsgivareförbund, kommenterar de nya beskeden:

– Våra medlemsföretag har nu i snart fyra månader drabbats väldigt hårt av sympatiåtgärder på grund av konflikten mellan IF Metall och TM Sweden AB. Det är därför positivt att IF Metall tar ett steg i rätt riktning och tillåter arbete med Tesla-bilar som inte går att köra.
 

– Även med denna lättnad är det 90–95 procent av de skadade Tesla-bilarna som inte får repareras. Enligt våra medlemsföretag påverkar detta bara på marginalen. Vår kritik kvarstår. Det är orimligt att våra medlemsföretag ska behöva drabbas så hårt, det är ju företag som anstränger sig för att göra rätt och som har kollektivavtal. 
 

– Denna marginella åtgärd sätter också tydligt ljuset på att IF Metalls sympatiåtgärder drabbar enskilda bilägare och verkstäder som inte har någon möjlighet att påverka utgången av konflikten. Och som drabbas ekonomiskt. Mer rimligt vore att rikta varslen mot Tesla.

Motorbranschens Arbetsgivareförbund invänder inte mot strejkrätten eller IF Metalls varsel mot Tesla.

– Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter når lösningar genom kollektivavtal. Vi ser gärna att även Tesla är en del av detta. Varslen i det här fallet slår tyvärr hårdast mot de företag som faktiskt står upp för den här modellen, avslutar Hanna Alsén.