Nyhet

Dags för Vägforum – stort fokus på kommande infrastrukturplan

Nyhet

Den 20:e mars är det dags för den 53:e upplagan av Vägforum, tidigare Vintervägforum. Liksom i fjol intar heldagen IVA Konferenscenter i Stockholm. Bland årets talare finns bland annat infrastrukturminister Andreas Carlson, som kommer att berätta om regeringens prioriteringar för kommande år. AI för transportnäringen och elektrifiering är bland de andra ämnen som berörs.

Den 20:e mars är det dags för Vägforum. Anders Josephsson, näringspolitisk expert på Transportföretagen och projektledare för eventet, menar att arenan är viktig för såväl politik som bransch.

– Företrädare för kommuner, Trafikverket och företagare finns i publiken, det finns ett behov av en gemensam mötesplats för de här frågorna.

Heldagen, som tidigare hette Vintervägforum, har på senare år breddats för att ta sig an väginfrastrukturen i vidare bemärkelse. Det reflekteras inte minst i årets program:

– Även i år deltar infrastrukturminister Andreas Carlson och han kommer bland annat att berätta om regeringens prioriteringar inför den kommande infrastrukturplanen. Vi får också besök av en av de ledande experterna inom AI och digitalisering för transportnäringen som kommer att prata om hot och möjligheter med AI.

– Vi pratar också elektrifiering av skogstransporter, något som tidigare ansågs omöjligt och naturligtvis tar vi oss an den stora frågan om kompetensförsörjning. Vi vet att omställningen kräver nya kompetenser.

Det kommer också att pratas upphandling, inte minst gällande vinterväghållning. Ingen har väl glömt debaclet med E22 tidigare under året. Ytterligare ett aktuellt ämne är EU och det stundande parlamentsvalet.

– En av Sveriges ledande experter på EU:s klimat och transportpolitik medverkar för att berätta om EU:s rejält uppväxlade klimatpolitik, jag tror inte alla insett att EU:s klimatpolitik i många avseenden är tuffare än den svenska , avslutar Anders Josephsson.

Vägforum är precis som i fjol kostnadsfritt att besöka och dagen kommer även gå att följa digitalt. Länk till mer information, program och anmälan finns här.