Nyhet

Nationell Yrkesutbildning – en ny typ av utbildning

Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH meddelade nyligen resultatet för pilotprojektet ”Nationell yrkesutbildning” (NY). Det rör sig om ett regeringsuppdrag där MYH för första gången ska bedriva yrkesutbildning på gymnasial nivå. Av totalt 86 ansökningar beviljades 38 med totalt 840 utbildningsplatser. För transportsektorns del beviljades 6 kurser med totalt 115 platser.

Transportsektorns kurser återfinns inom fordonsteknik (fem beviljade kurser och totalt 95 utbildningsplatser), samt en kurs för marinelektriker med totalt 20 platser.

NY vänder sig till vuxna och kurserna startar till hösten. Utbildningarna är som sagt på gymnasial nivå och genomförs enligt yrkeshögskolans modell med utbildningar skräddarsydda efter arbetslivets kompetensbehov, stor andel LIA-praktik och en ledningsgrupp med arbetslivsrepresentanter.

  • Vi välkomnar NY och ser det som en växande möjlighet till att öka antalet utbildningar som leder till jobb i transportsektorn. I förlängningen bidrar det till att stärka branschens konkurrenskraft, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.
  • Vår dialog med Myndigheten för yrkeshögskolan har givit resultat och det är glädjande att nu totalt 120 utbildningsplatser är kopplade till vår bransch. För framtida ansökningsomgångar kommer vi att jobba för än fler platser samt, vilket är särskilt viktigt, att NY-kurserna även omfattar landtransporter, avslutar Caj Luoma.

    Följ vårt arbete med transportsektorns kompetensförsörjning här