Nyhet

Minskat antal omkomna i trafiken första kvartalet 2024

Nyhet

35 personer omkom i vägtrafiken första kvartalet i år, vilket är fem färre jämfört med första kvartalet 2023. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Det återstår att se om det första kvartalet i år är ett positivt trendbrott eller en tillfällig minskning. Sedan 2020 har antalet omkomna i trafiken ökat för varje år, vilket är en bekymmersam utveckling.

-Våra medlemmar är en del av transportsystemet och många har vägen som arbetsplats. Att riskerna i trafiken har ökat är oroväckande, vi får hoppas att första kvartalet 2024 är början på en minskning av antalet omkomna igen, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Men för att minskningen första kvartalet inte endast ska vara en tillfällig nedgång menar Transportföretagen att det är viktigt att satsa mer på vägunderhåll, vägarnas skick är viktigt även från trafiksäkerhetssynpunkt.

- Underhållsskulden på vägnätet är stor och växande, vår väganalys visar att den ökade från 16,5 miljarder 2022 till 19,1 miljarder kronor 2023, säger Tina Thorsell. 11 % av de statliga vägarna var i mycket dåligt skick 2023.

Transportföretagen anser att det de närmaste åren behövs betydligt mer resurser till vägunderhåll.

-Det krävs 2,4 miljarder extra varje år bara för att stoppa vägarna att bli ännu sämre. Vill vi ha bättre vägar krävs det alltså mer än så.