Nyhet

Yrkeslandslaget siktar på guld i EuroSkills

Nyhet

Under tisdagens invigs Yrkes-EM, EuroSkills, i polska Gdansk. Tobias Lissborg, Emil Didriksson, Isac Knutsson och Daniel Åhman representerar det svenska Yrkeslandslaget inom motorbranschen.

600 tävlanden från 32 länder deltar i Yrkes-EM som pågår fram till och med den nionde september i Gdansk. Det svenska Yrkeslandslaget består av 22 ungdomar som tävlar i 18 yrken. Fyra av dessa är inom motorbranschen. Tobias Lissborg siktar på att ta hem segern inom bilskadereparation, Emil Didriksson inom lastbilsteknik, Isac Knutson jordbruks- och maskinteknik och Daniel Åhman går för guldet personbilsteknik.

- Det ska bli spännande att följa Tobias, Emil, Isac och Daniel under EuroSkills. Hans omfattande engagemang och kunskap inom yrket utmärker honom som en god ambassadör för att få fler unga att bli intresserade av motorbranschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Daniel Åhman bor i Uddevalla och jobbar till vardags på Bröderna Brandt Personbilar AB i Dingel. Han ser fram emot att representera Sverige i personbilsteknik under tävlingarna i Gdansk.

- Jag förtjänar verkligen det här. För sju år en bröt jag nacken och fick avsluta min elitkarriär inom motorcross. Fast besluten om att forma min egen framtid har jag kämpat mig tillbaka till att vara där jag är idag. Det blir så klart roligt att ned, men det är inget snack om saken. Jag reser ner för att vinna och där med visa att jag är bäst i Europa på det jag gör, säger Daniel Åhman inför avresan.  

Även Tobias Lissborg som tävlar om att bli Europas bästa bilskadereparatör ser fram emot EurosSkills. Han bor i Trollhättan och jobbar till vardags på Toveks Bil i Trollhättan.

- Jag känner mig riktigt taggad inför att representera Sverige i EuroSkills. Tillsammans med min tränare Mattias har jag legat i hårdträning för att jag ska få ett så bra resultat som möjligt. Drömmen är givetvis att vinna för att visa resten av Europa att jag är den bästa bilskadereparatören, säger Tobias Lissborg

Emil Didriksson jobbar till vardags på Tage Rejmes Lastvagnar i Linköping. I Gdansk tävlar han inom lastbilsteknik och målet är självklart. Segern ska hem till Sverige.

- Först och främst ska det bli en väldigt frän upplevelse att få representera Sverige i Yrkes-EM. Sen har jag en tränare som heter Magnus Samuelsson som har drillat mig stenhårt inför tävlingarna. Det känns som att jag kommer väl förberedd och mitt mål är givetvis att nå förstaplatsen. Vi är 10 som tävlar och det är 9 personer som ska vara efter mig i resultatlistan, säger Emil Didriksson.

Isac Knutson bor i Hässleholm och jobbar till vardags på Rinkaby Maskin AB i Kristianstad. I Gdansk tävlar han i jordbruks- och maskinteknik där han siktar på att ta hem guldet till Skåne.

- Jag ser fram emot EuroSkills i Gdansk. Jag har förberett mig väl tillsammans med min tränare Manne Eriksson. Det kommer bli ett minne för livet och jag ska göra mitt bästa för att nå ett så bra resultat som möjligt. Förhoppningsvis står jag överst på pallen så jag får med mig en guldmedalj hem till Skåne, säger Isac Knutson inför avresan.

Det råder stor brist på personal inom motorbranschens yrken. Enligt Transportföretagens rekryteringsundersökning ”Tempen på motorbranschen 2023” behöver branschen anställa 6 900 personer under de kommande tre åren. Samtidigt har 80 procent av företagen svårt att rekrytera.

- Motorbranschen är en framtidsbransch där det finns stora jobbmöjligheter. Vi är glada över att kunna välkomna många ungdomar till branschen. Den stora efterfrågan på arbetskraft innebär att så gott som alla som fullföljer och avslutar sina studier inom gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar får jobb. I detta perspektiv är samtliga tävlande vinnare på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma i en avslutande kommentar.

Läs mer om EuroSkills på deras officiella hemsida