Nyhet

Transportföretagen välkomnar regeringens satsningar på yrkesutbildningar

Nyhet

Under torsdagsmorgonen höll arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson en presskonferens tillsammans med utbildningsminister Mats Persson där man presenterade en satsning på fler utbildningsplatser för vuxna. Transportföretagen välkomnar beskedet, samtidigt som vi efterlyser svar om branschskolorna.

- Vi välkomnar regeringens satsningar på fler utbildningsplatser. Inte minst i ljuset av att transportsektorn har ett stort kompetensbehov – ett behov som i nuläget bara tillfredsställs till cirka 60 procent, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Regeringens förhoppning är att utbildningssatsningen ska möjliggöra att fler arbetslösa ska kunna komma in i bristyrken. Totalt handlar det om en satsning på 719 miljoner kronor och 8 350 utbildningsplatser. Under presskonferensen lyfte både Mats Persson och Johan Pehrson att det är viktigt att det görs i samråd med näringslivet.

Nu är vi intresserade av hur samarbetet med näringslivet kommer att äga rum och vilka yrkesroller som kan komma ifråga.

- Enligt regeringen ska satsningen ske i samråd med näringslivet och riktas mot yrkesroller där det saknas personal. Nu är vi intresserade av hur samarbetet med näringslivet kommer att äga rum och vilka yrkesroller som kan komma ifråga. Noterbart i sammanhanget är att fördelningen av vuxenutbildningsmedel historiskt har kommit den offentliga sektorn till del. Vi hoppas att det inte blir fallet även denna gång, säger Caj Luoma.

De båda ministrarna berörde även frågan om branschskolor som nu hotas av nedläggning. Varken Mats Persson eller Johan Pehrson kunde lämna något besked, mer än att de analyserar frågan. Om branschskolorna läggs ned hotar det kompetensförsörjningen inom en rad viktiga yrken. Yrkesroller inom branscher som bygg, transport och installation kräver ofta undervisning av specialutbildade lärare i nära samverkan med branschen. Ofta råder det stor brist på dessa yrkeskompetenser vilket gör det svårt för alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar att ha rätt kompetens på skolan.

- Transportföretagen ser vidare med oro på frågan om branschskolor. Regeringen har fortfarande inte återkommit med ett besked, vilket innebär att skolorna hotas med att läggas ned redan till hösten. Det innebär att viktig kompetens för den gröna omställningen är på väg att försvinna. Här måste regeringen tänka om, säger Caj Luoma.