Nyhet

Rättelse av NSAB 2015

Nyhet

NSAB 2015 är allmänna bestämmelser som används för att reglera speditörens och uppdragsgivarens rättigheter och skyldigheter. Transportindustriförbundet ger nu ut en ny korrigerad svensk version av NSAB 2015. Den nya versionen gäller från och med den 1 maj.

NSAB är en överenskommelse mellan Nordiskt speditörsförbund och representanter för transportköpare i Sverige, Norge, Danmark och Finland. NSAB har en lång historia och stor spridning i de nordiska länderna och den senaste versionen ¬- NSAB 2015 - har gällt sedan 2016.

Transportindustriförbundet – som en av fyra huvudmän i Nordiskt speditörsförbund – ger nu ut en ny svensk version eftersom två bestämmelser i den svenska versionen avvikit från den engelska originaltexten och de övriga ländernas översättningar. I den svenska versionen saknas även en text – om att originaltexten är den engelska versionen – som nu läggs till på första sidan. Den nya versionen gäller från och med den 1 maj. Om inget annat anges är det denna version som gäller vid hänvisning till NSAB 2015 från det datumet.

Den första korrigeringen rör preskriptionsregeln i § 28 (sista stycket) där en skrivning kring speditörens ansvar finns med i den svenska versionen. Speditörens ansvar regleras i § 2 och påverkar inte preskriptionsregeln och tas därför bort.

Den andra korrigeringen är mer komplex. Det rör speditörens ansvarsbegränsning om det är speditören (inklusive anställda) eller en underleverantör som av grov vårdslöshet orsakat skada, försening eller annan förlust av godset (§ 6). I den engelska originaltexten är speditören endast ansvarig om underleverantören uppsåtligen orsakat skadan, förseningen eller annan förlust. Medan den svenska versionen tidigare ställde detta krav även vid grov vårdslöshet av underleverantören.

Skillnaden i den svenska versionen motiverades vid införandet av NSAB 2015 med att det var oklart om en sådan skillnad skulle vara i enlighet med svensk domstolspraxis.

- Eftersom våra medlemsföretag verkar inom flera länder inom Norden är det olyckligt att den svenska språkversionen av NSAB 2015 inte överensstämmer med de andra versionerna. Vi väljer därför att göra dessa korrigeringar, säger Håkan Nilsson, branschchef Transportindustriförbundet.

Här kan du ladda ner den nya versionen som gäller fr o m 1 maj 2023.