Nyhet

Ny dom från Arbetsdomstolen

Nyhet

Idag den 3 maj kom Arbetsdomstolens dom AD 2023 nr 26. Domen rör innebörden av arbetsgivarens förhandlingsskyldighet enligt 11 § MBL i samband med schemaförhandlingar på Hamn- & Stuveriavtalets område. Sveriges Hamnar analyserar för närvarande domen och dess eventuella konsekvenser för processen för schemaförhandlingar.

I målet hade ett hamnföretag genomfört en medbestämmandeförhandling med Hamnarbetarförbundet (HF) avseende företagets behov av att införa ett nytt arbetstidsschema. Under förhandlingen presenterade företaget bland annat tre olika schemaförslag. Företaget förhandlade därefter fram en lokal överenskommelse om nya arbetstider med Transport.

Trots att företaget hade MBL-förhandlat med HF, stämde HF företaget i Arbetsdomstolen för brott mot förhandlingsskyldigheten. HF menade att de hade fått för lite information vid MBL-förhandlingen samt att företaget borde ha förhandlat med dem en gång till, eftersom det schemaförslag som slutligen kom att införas skiljde sig något från de schemaförslag som diskuterats i förhandlingen.

Arbetsdomstolen kom fram till att företaget inte hade brutit mot förhandlingsskyldigheten genom att vid förhandlingstillfället lämna för lite information till HF.

Eftersom företaget vid förhandlingstillfället inte hade tagit ställning till vilka konkreta schemaförändringar som var önskvärda eller nödvändiga borde företaget dock ha påkallat en ny, eller återupptagen, förhandling med HF innan lokal överenskommelse med Transport ingicks. Genom att underlåta detta hade företaget brutit mot förhandlingsskyldigheten i 11 § MBL. Arbetsdomstolen betonade dock att det inte varit rättsligt klarlagt hur en medbestämmandeförhandling skulle genomföras i den aktuella situationen.

Sveriges Hamnar analyserar för närvarande domen och kommer att återkomma kring dess praktiska betydelse för medlemsföretagen. Hör av er till Sveriges Hamnar om ni planerar att genomföra schemaförändringar i närtid, Johan Grauers (förhandlingschef) 08-762 71 06 eller Petra Enmalm 08-762 74 86.