Nyhet

Tullverket skjuter fram implementeringen av järnvägens anpassning till tullkodex genom transitering

Tullverket meddelade den 21 december att de skjuter fram de planerade kraven på anpassning, som i korta ordalag innebar att godstransporter från tredje land skulle tas in i Sverige på transitering, till tullkodex för järnvägstransporter, en anpassning som annars skulle börjat gälla från 31 januari 2024.

Detta då remissvaren på förslaget som inkommit till Tullverket, bl.a. från Transportindustriförbundets tull- och järnvägskommittéer, varit omfattande och Tullverket behöver tid för att en grundlig analys av dem.

- Anpassningarna skulle få stor negativ påverkan på de praktiska och ekonomiska förutsättningarna för järnvägstransporternas genomförande, för viktiga svenska industriers konkurrenskraft och också potentiellt för omställningen i det fall stora volymer järnvägstransporter skulle flyttas över till väg. Transportindustriförbundet har därför i vår dialog med Tullverket efterlyst ytterligare tid för dialog med berörda branscher för att bättre undersöka möjligheterna att hitta andra lösningar för att uppfylla kraven, men  med mindre negativa konsekvenser för järnvägstransporterna. Därför välkomnar vi Tullverkets besked. kommenterar Håkan Nilsson, Transportindustriförbundet.