Nyhet

Trafikverket avbryter upphandlingen av Sveriges första elväg

Nyhet

Trafikverket avbryter upphandlingen av elvägen på grund av ökade kostnader. Foto: Mikael Erlandsson/Mostphotos
(Obs! Fotot har inget med den första elvägen att göra)

Trafikverket har beslutat att avbryta den pågående upphandlingen av vad som skulle bli Sveriges första elväg. Trafikverket uppger att det huvudsakliga skälet är att projektet saknar tillräcklig finansiering på grund av ökade kostnader.

Sveriges första permanenta elväg är planerad att byggas längs E20 på sträckan Hallsberg – Örebro. Under 2023 har de anbud som inkommit visat att den finansiering som projektet har inte täcker kostnaderna för att kunna bygga ett komplett elvägssystem, inklusive elvägsteknik, kringtjänster samt betal- och accessystem. Därför avbryts nu upphandlingen.

– Det här är inte det scenario vi hade föreställt oss men det var ett nödvändigt beslut, säger biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram Kenneth Natanaelsson. Det här beslutet drabbar både oss, våra leverantörer och samarbetspartners.

Trafikverket skriver också i pressmeddelandet att även om upphandlingen avbryts så fortsätter projektet med Sveriges första permanenta elväg. "Projektet går nu in i en analysfas för att undersöka hur kostnaderna kan reduceras och elvägen förverkligas" skriver myndigheten.