Nyhet

Flygfakta 2023 - Renare och tystare: ny rapport sätter siffror när flygbranschen växlar upp inför framtiden

Nyhet

Flygets utsläpp per passagerarkilometer har minskat med 80 procent sedan 1960-talet. Sverige är dessutom det första landet i världen där flygindustrin utvecklat en färdplan för konkurrenskraftig fossilfrihet. Om det och dylika fakta saknas det däremot ibland kunskaper. Den nya rapporten: ”Flygfakta 2023” visar på både historiska framsteg och högt ställda mål inför framtiden när det gäller flygets klimatarbete och den ska hjälpa till att fylla kunskapsluckor.

Frågan om flyget intresserar och engagerar, Sverige ligger i Europas periferi – vi är beroende av goda förbindelser för att både kunna se och uppleva världen och för att kunna bedriva verksamhet på våra nordliga breddgrader.

Frågan om flygets klimatpåverkan är viktig och har under senare år blivit föremål för intensiv debatt. Men, debatten om flyget har också tidvis haft kraftig slagsida. Få vet exempelvis att flygets utsläpp minskat med 80 procent sedan 60-talet, att det svenska inrikesflygets sammanlagda utsläpp från 1990 fram till precis före pandemin hade minskat med 30 procent och att flyget i dag står för mindre än 1 procent av Sveriges utsläpp.

– Vi vill bidra med fakta till den offentliga debatten om flyget. För att lyckas med omställningen samtidigt som vi upprätthåller och stärker tillgängligheten i vårt avlånga land behöver den offentliga flygdebatten grundas på fakta. Flygfakta 2023 sammanfattar fakta om svenska flygbranschens nuläge, förutsättningar och möjligheter framåt, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Flyg hos Transportföretagen.

Rapporten är tänkt som ett kort avstamp mot framtiden: en resa som går genom innova¬tion och ny teknik, effektivare infrastruktur, förnybara bränslen och globala ekonomiska styrmedel.

– Vi hoppas att rapporten kommer användas av beslutsfattare, debattörer och allmänt flygintresserade för att utgöra en grund för samtal och konstruktiva förslag för flygets utveckling. Min önskan är att rapporten hjälper till att lyfta flygdebatten till nya höjder, säger Fredrik Kämpfe.

– Svenska flygbranschen ligger i framkant med ett gott renommé när det gäller ny hållbar flygteknik och med både flygplatser och flygbolag som satsar stenhårt på fossilfritt flyg. Men, vi ser även att andra länder i EU och världen börjar komma i kapp. Nu gäller det att vi inte tappar fart i utvecklingen av det fossilfria flyget, avslutar Fredrik Kämpfe.

Ta del av rapporten Flygfakta 2023 här