En hållbarhetshistorisk dag på Bromma Flygplats

I dag var en dag som fylldes av historiens vingslag: Det svenska flygbolaget Braathens Regional Airlines, BRA, genomförde världens första kommersiella flygning med 100 procent hållbart flygbränsle i båda motorerna. Det är en milstolpe i flygets hållbarhetsarbete som lovar mer inför framtiden.

Den 21 juli samlades ett stort antal förväntansfulla åskådare på Bromma Flygplats utanför Stockholm för att följa världens första kommersiella flygning på 100 procent hållbart flygbränsle. Flygningen gick mellan Malmö och Stockholm och tog sammantaget en timme och 20 minuter. Den historiska testflygningen är en del av ett större projekt med målet att certifiera användandet av 100 procent förnybart flygbränsle för ATR:s flygplan. Processen inleddes i september med målet att ha en certifiering för ATR klar till 2025.

–       Vi vill visa att det redan i dag är möjligt att flyga på hållbara bränslen, kommenterade Ulrika Matsgård, vd för BRA, direkt från scenen.

–       Flygindustrin behöver en föregångare. Vi hoppas kunna vara det och att det vi gör här i dag kommer att gynna många flygbolag i framtiden.

Per G Braathen, ordförande för BRA konstaterade:

–       Den milstolpe vi nu uppnått är en av de viktigaste hittills och representerar en verklig innovation i vår bransch. Dagens flygning bevisar att 100 procent biobränsle är det snabbaste och mest effektiva sättet att redan i dag minska utsläppet från flyget och snabba på utvecklingen mot den svenska flygbranschens mål med fossilfritt inrikesflyg 2030.

Med på scenen fanns också bland annat Stefano Bortoli, vd för flygplanstillverkaren ATR, vars flygplan användes.

–       Det här ett steg på resan mot hållbart flygande, det är inte slutet på resan. Vi anser att SAF (Sustainable aviation fuels, hållbara flygbränslen) är en snabb lösning för att ta oss framåt. Det är inte en lågt hängande frukt men en som vi kan nå inom en nära framtid.

Bakom projektet står, förutom BRA och ATR, även bränsletillverkaren Neste, flygplatsbolaget Swedavia och motortillverkaren Pratt & Whitney.

Fredrik Kämpfe, branschchef för flyg hos Transportföretagen, var med på scenen och uttryckte sin stolthet över att ha varit med vid dagens historiska flygning:

–       Hela världen pratar om hållbarare flyg – idag gjorde vi det är hemma! Med dagens historiska flygning visar vi att Sverige ligger i absolut framkant när det gäller utvecklingen av hållbarare flyg. Det vi har fått se är att det redan i dag med befintlig teknik går att flyga hållbart. Så fort vi har certifierat motorerna kan vi alltså fylla tankarna med 100 procent hållbara flygbränslen och använda för alla flygningar, vart som helst.

–       Förutom att driva på certifieringen av 100% SAF, behöver vi nu fokusera på att skala upp produktionen av hållbart flygbränsle, i Sverige och i världen. Vi vet att fortsatt flygande stavas hållbarare flyg – omställningen är helt central för oss. Fritt fram alltså för mer hållbara flygbränslen och satsningar på elflyg och vätgasflyg. Så ser flygets hållbara framtid ut.

Här kan du läsa BRA:s pressmeddelande om dagen: https://newsroom.notified.com/flygbolaget-bra/posts/pressreleases/idag-genomforde-vi-varldens-forsta-kommersiel