Pressmeddelande

Fortsatt höga krav på säkerheten för bussar

Pressmeddelande

Idag meddelade Bilprovningen utfallet av 2021 års besiktningsstatistik för tunga bussar. Utvecklingen går i positiv riktning med en sjunkande underkännandegrad, kommenterar Sveriges Bussföretag.

- Buss är enligt all tillgänglig statistik det säkraste sättet att färdas på väg. I Bilprovningens statistik ser vi en långsiktig trend att bussarna blir bättre och bättre, kommenterar Anna Grönlund, branschchef och vice VD Sveriges Bussföretag.

- I de anmärkningar som Bilprovningen rapporterar om finns bl. a kommunikationssystem såsom lyktor etc. Det kan innebära att det exempelvis är en spricka i glasen vid lyktorna och vi behöver bli bättre på att förklara hur dessa kontrollmätningar fungerar för att skapa trygghet. Svenska bussföretag bedriver ett systematiskt säkerhetsarbete för att förebygga brister på fordonen, en del i detta arbete är regelbundna kontrollbesiktningar, kommenterar Anna Grönlund, branschchef och vice VD Sveriges Bussföretag.

-Bilprovningen och andra besiktningsföretag har en viktig roll i att säkerställa trafiksäkerheten på våra vägar. Samtidigt är det viktigt att vi förklarar vad anmärkningarna innebär. Tunga fordon och exempelvis bilar fungerar olika och det är inte alltid enkelt för alla att kunna värdera informationen på rätt sätt. Buss är enligt all tillgänglig statistik det säkraste sättet att färdas på väg, slår Anna Grönlund fast.