Nyhet

Bra diskussioner på partsgemensam konferens

Nyhet

Det blev en bra diskussion på den partsgemensamma konferensen. Här är Linn Sidén, förhandlingschef på Transportföretagen för Bussbranschavtalet i samspråk med den inbjudna talaren Jens Lindström från Nobina. 

Det var god stämning och intressanta diskussioner om framtiden när Sveriges Bussföretag och Kommunal möttes på en partsgemensam konferens i veckan. Det skedde i Stockholm under ledning av Linn Sidén, Förhandlingschef på Sveriges Bussföretag och Marie-Louise Eng på Kommunal med hjälp av respektive medarbetare som arrangerade. Deltagare på mötet var Sveriges Bussföretags och Kommunals avtalsdelegationer för buss, kansliet samt Sveriges Bussföretags styrelse och delegationer.

Trots olika roller finns det många framtidsfrågor som berör både företag inom Sveriges Bussföretag och fackligt engagerade i Kommunal, det märktes när man tog ett gemensamt avstamp inför nästa års avtalsrörelse. Den partsgemensamma konferensen handlade om att skapa en gemensam förståelse för vad en avtalsrörelse innebär och vilka utmaningar bussbranschen står inför. Mötesdeltagarna fick kloka inspel från bland annat Hanna Alsén, biträdande avdelningschef för avdelningen Arbetsgivarservice och juridik och Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal om hur processen har sett ut tidigare år och vad vi kan vänta oss när kollektivavtalen ska omförhandlas under hösten 2023.

Ett av de uppskattade inslagen var också att lyssna till de inbjudna talarna som gav sin bild av framtidens möjligheter och utmaningar på temat elektrifiering och automatisering. Stort tack till Jens Lindström från Nobina Sverige AB som gav en målande bild av framtidens automatiserade fordon med insikter från Nobinas projekt i bland annat Barkarby, Tomas Tärnfors från Transportföretagen visade hur utvecklingen har drivits på av ny teknik och gav insikter i hur utbildningsväsendet måste hänga med i svängarna om vi ska klara rekryteringsbehovet de kommande åren och Mario Gavran från Kommunal berättade om sin bild av både möjligheter och utmaningar från de anställdas perspektiv och hur mycket vi har att vinna på att involvera medarbetare i ny teknik.

Bussbranschavtalet kommer att omförhandlas under hösten 2023, nästa steg i denna process är att avvakta det så kallade ”märket” som sätts av parterna inom industrin under våren 2023.