Nyhet

Besked från regeringen om genomförande av mobilitetspaketet i Sverige

Nyhet

Regeringen skickade idag ut ett pressmeddelande om hur mobilitetspaketet ska införas i Sverige. Innebörden är att regler gällande tillträde till yrket – däribland regeln att fordon som används i internationell trafik ska återvända till ett av driftscentrumen i etableringsstaten var åttonde vecka efter avfärden – och tillträde till marknaden (cabotage) med nya regeln om fyradagars avkylningsperiod efter utfört cabotage träder i kraft den 21 februari 2022. Även regeln om att vägdelen av kombitransporter som uteslutande körs på svensk mark ska omfattas av cabotageregler gäller från 21 februari 2022.

Det införs skärpta regler för användningen av utländska fordon från den 21 februari 2022. Svenska transportföretag får enbart använda utländska fordon om det föreligger särskilda skäl och utländska fordon får enbart köras av tillståndshavaren eller dennes personal.

Sanktionsavgift för utebliven registrering av gränspassage i fordonets färdskrivare införs och gäller från den 2 februari 2022.

Polismyndighetens vägkontroller för att säkerställa att reglerna om vägarbetstid efterlevs gäller från den 2 februari 2022.

Vad gäller utstationeringsreglerna så framgår av regeringens pressmeddelande att regeringen väntas lämna en proposition till riksdagen under våren. Utstationeringsreglerna skulle enligt EU-direktivet träda i kraft den 2 februari 2022.

Klicka här för att läsa pressmeddelandet från regeringen: