Nyhet

Rapport från dialogmöte

Nyhet

Trafikanalys har tillsammans med fyra andra myndigheter ett regeringsuppdrag att ta fram ett förslag till regelverk för obligatorisk klimatdeklaration vid långväga resor. Uppdraget är en del av januariavtalet.

I veckan bjöd myndigheterna med Trafikanalys i spetsen in till ett dialogmöte. Syftet med uppdraget är att konsumenter ska kunna göra informerade val om färdsätt med avseende på klimatpåverkan. 

Det man kommit fram till hittills är att det inte går att ha samma system eller metod för alla trafikslag beroende på olika regelverk. Man har vidare dragit slutsatsen att det inte finns underlag för att ge rättvisande information till konsumenter för jämförelse mellan trafikslag.

Förslaget utgår från att det ska gälla landresor över 15 mil. Sveriges Bussföretag betonade starkt att ett regelverk måste beakta att det är många små företag, familjeföretag som verkar i denna del av bussbranschen och att regelverk inte får vara för komplicerat och gynna stora företag orättvist jämfört med de små. Detta är fallet i andra berörda branscher så bussbranschen är inte ensam i att framföra detta behov. 

Myndigheterna ska presentera sitt förslag den 30 april. Det kommer då att innehålla förslag på nödvändiga lagändringar. Det viktigaste kvarstår då dock i form av vilka föreskrifter ansvariga myndigheter kommer ta fram. Vi fortsätter att bevaka denna viktiga fråga.