Nyhet

Landets bussbranschföreningar mötte förbundet i Stockholm

Nyhet

Förarbrist, busstrafikupphandlingar i turistnäringen, ändrad företagsstruktur i bussbranschen och EU:s inre marknad, var frågor som företrädare för landets bussbranschföreningar och företrädare för Sveriges Bussföretag diskuterade när de möttes i Näringslivets Hus den 28 januari. Transportföretagens och Sveriges Bussföretags nye vd Marcus Dahlsten hälsade alla välkomna.

Mötesdeltagarna fick också hälsa på Karin Atthoff, Sveriges Bussföretags nya näringspolitiska expert. Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund presenterade förbundets verksamhetsplan och planerade aktiviteter för 2020. 

Mötet diskuterade också bussbranschens framtida regionala organisation, mot bakgrund av att några av landets bussbranschföreningar redan lagt ner sin förening eller aviserat att man inte ser någon möjlighet att bedriva en aktiv verksamhet framöver. Samtidigt är den svenska bussbranschen i många frågor beroende av de beslut som fattas av regionala och kommunala myndigheter, varför en närvaro på regional och kommunal nivå är viktig för hela branschen. Inom förbundet bereder de nu frågan om hur bussbranschen i framtiden ska organisera sig över hela landet, i samverkan med företrädare för landets bussbranschföreningar. 

Lars Annerberg från Sveriges Bussföretag redogjorde på mötet för nuläget kring bussupphandlingar i hela landet och pågående arbete inom Kollektivtrafiken Avtalskommitté, KollA, inom Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik. 

Mikael Nilsson, ordförande i Skånes Bussföretag samt styrelseledamot i Sveriges Bussföretag ledde samrådsmötet.