
WANTED – 150 000 nya medarbetare!
Det är lätt att ta transportnäringen för given. Varor levereras, bussar går, fordonsflottor servas och människor kommer till jobbet. Men varje leverans och varje resa förutsätter människor med rätt kompetens för att kunna utföras. Tyvärr är det en bristvara i transportsektorn.

Enligt vår färska rapport ”Transportnäringen och framtidens arbetsmarknad” behöver den svenska transportnäringen rekrytera 150 000 nya medarbetare fram till 2040. Det motsvarar nästan hälften av dagens drygt 330 000 anställda. Att möta rekryteringsbehovet är naturligtvis en massiv utmaning – inte minst i ljuset av att det nuvarande utbildningssystemet endast levererar cirka 60% av behovet.
Trots teknikskiften som elektrifiering, automatisering och självkörande fordon, är det tydligt; transportnäringen kommer fortsatt vara personalintensiv. Tekniken förändrar inte behovet av människor – den förändrar vilka människor som behövs. Kompetens inom logistik, miljöteknik och kundbemötande blir lika viktig som körkort och mekanik.
Att klara av rekryteringsbehovet förutsätter att alla delar av utbildningssystemet – alltså gymnasieskolan, vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningarna – skalas upp rejält. Annars riskerar bristen på utbildad personal att bli ett allvarligt hinder för Sveriges tillväxt, klimatomställning, samhällsservice och beredskapsförmåga.
Vi jobbar dagligen och målmedvetet med att stärka transportsektorns kompetensförsörjning. Våra tre collegekoncept, som vi driver i samarbete med en mängd gymnasieskolor i landet, stärker utbildningskvaliteten medan återkommande kommunikationsinsatser, till exempel kampanjen Öppna Verkstäder, bidrar till att öka attraktiviteten. Men vi behöver också politisk handlingskraft. Vi efterlyser fler utbildningsplatser, satsningar som stärker utbildningskvaliteten ytterligare och ett långsiktigt politiskt arbete för att åstadkomma en attitydförändring till yrkesutbildningar i Sverige. Det är inte bara en fråga om kompetensförsörjning – det är även en fråga om samhällsutveckling. För om vi misslyckas med att rekrytera rätt människor, då stannar Sverige.
Allt är naturligtvis inte nattsvart. Dagligen möter företag och anställda samhällets efterfrågan på transporter. Och här spelar landets utbildningsarrangörer en avgörande roll. Oavsett om vi pratar om gymnasieskolan, yrkesvux, arbetsmarknadsutbildningar, yrkeshögskolan eller universitet. Att alla delar i utbildningssystemet svarar mot rekryteringsbehovet är av största betydelse för att transportsektorn ska klara av morgondagens efterfrågan på transporttjänster.
Så nästa gång du ser en buss rulla förbi eller får ett paket levererat, tänk på hur vi tillsammans kan bidra till att det finns någon som kan utföra den transporten även i morgon.
Hälsningar
Caj Luoma