Arbetstillstånd
Som arbetsgivare finns en del viktiga saker att tänka på när du avser att anställa en person som behöver någon typ av arbetstillstånd.
Vem har rätt att arbeta i Sverige?
Kravet på att kontrollera en persons rätt att vara och arbeta i Sverige gäller inte när du anställer personer som är medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz. Det gäller heller inte familjemedlemmar till dessa, oavsett familjemedlemmens medborgarskap.
Dock är huvudregeln att när du som arbetsgivare anställer en person som är medborgare i ett land utanför EU/EES och Schweiz (så kallade tredjelandsmedborgare), behöver du säkerställa att personen har rätt att arbeta och vistas i Sverige.
Du kan läsa mer om Ditt ansvar som arbetsgivare på Migrationsverkets hemsida.
Beroende på om personen redan befinner sig i Sverige eller är utomlands skiljer sig förfarandet och arbetsgivarens roll vid ansökan om, eller förlängning av, arbetstillstånd. Det är arbetstagaren som ansöker om arbetstillståndet, men arbetsgivaren har en viktig roll i processen.
Läs mer om de olika förutsättningarna på Migrationsverkets hemsida.
Observera att enligt ett EU-direktiv kan en arbetsgivare eller uppdragsgivare som medvetet eller på grund av oaktsamhet anställt någon som inte har rätt att vara eller arbeta i Sverige få betala en straffavgift, fråntas rätten till alla offentliga stöd, bidrag och förmåner under fem år, bli återbetalningsskyldig till tidigare utbetalda bidrag och/eller dömas till böter eller fängelse.