Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Uppdaterad: Viss öppning för svenskar i Danmark och Norge

Danska myndigheter uppdaterar löpande sin karta över vilka regioner som får resa in över gränsen. Sedan tidigare har Danmark öppnat för Blekinge, Kronoberg, Västerbotten och Skåne. Från och med 18 juli fylls denna lista på med Kalmar, Halland och Värmland. Detta bygger på att dessa regioner har haft mindre än 20 nya smittade i covid-19 per 100 000 invånare.

Vad gäller dokumentationskrav så har vi fått olika signaler kring hur detaljerad denna måste vara och om huruvida . Vårt råd är att ta med så mycket dokumentation som möjligt kring planerade besök i gränsbutiker, hotellbekräftelser och liknande. Om resorna genomförs med stopp i Danmark så rekommenderar vi dokumentation kring vart resenärerna är folkbokförda, så att det går att se att de kommer från öppna regioner, utöver pass. Tänk dock på att kontrollera om UD fortfarande avråder från resor då det påverkar resenärernas försäkringar. Tyskland hävde sitt krav på karantän för inresande svenskar från och med 14 juli och UD hävde sin avrådan för resor dit den 15 juli.

På danska Politis hemsida finns en dagsaktuell sammanställning över samtliga länder och regioner och om huruvida de är öppna eller inte, läs mer här.


Norge

Även Norge öppnar för resande från Skåne, Blekinge och Kronoberg meddelade norska myndigheter den 10 juli, med början 15 juli. Detta innebär också att karantänskravet för norrmän som varit i Sverige släpps.
På norska Folkhelseinstituttets hemsida finns sammanställning över länder och regioner, läs mer här.

 

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.