Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Helhetsperspektiv behövs om Bromma flygplats framtid

 Helhetsperspektiv behövs om Bromma flygplats framtid

Idag överlämnade Swedavia en konsekvensanalys till näringsdepartementet om ett eventuellt beslut att avveckla Bromma flygplats i förtid.

Det är rimligt att analysera effekter och konsekvenser av flygmarknaden som för tillfället är mycket påverkad av coronapandemin. Att Swedavia utreder Bromma flygplats framtid utifrån ett företagsekonomiskt perspektiv på uppdrag av regeringen är inte heller konstigt.

Men under rådande situation bör vi avstå från förhastade slutsatser. Framförallt behöver vi orka med ett helhetsperspektiv och slå ett slag för att Bromma behövs.

”Vi ska vara mycket försiktiga med att ta beslut under den värsta flygkrisen någonsin i fredstid. Morgondagens flygmarknad och resebehov måste också beaktas. En förhastad nedläggning av Bromma flygplats kan få oöverblickbara konsekvenser för hela Sverige”, säger Fredrik Kämpfe, Transportföretagen branschchef flyg.

Transportföretagen har länge krävt ett helhetsperspektiv kring Stockholms flygplatskapacitet. Regeringen måste även vara tydlig kring Arlanda flygplats framtid och hela Sveriges tillgänglighet får inte lämnas utanför diskussionen.

”Precis som Swedavia framför i konsekvensanalysen måste även andra samhällsperspektiv beaktas. Alla företag och dess anställda som arbetar på, eller är beroende av, Bromma flygplats har också en röst som förtjänar att höras” avslutar Fredrik Kämpfe.

Hör Fredrik Kämpfe medverka i SR Studio Ett (60 min in i sändningen) https://sverigesradio.se/avsnitt/1569458

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.