Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Riktat stöd för avställda bussar

Pressmeddelande

Turistbussbranschen är i fritt fall. Därför har Sveriges Bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen, idag skickat in ett brev till Infrastrukturdepartementet med förslag på ett riktat stöd gällande kostnader för avställda bussar, som skulle kunna hjälpa branschen att övervintra coronakrisen.

På kort tid har hela marknaden för turistbussbranschen gått upp i rök samtidigt som bussföretagen på grund av myndighetsbeslut ställts inför stora kostnader till såväl resenärer som leverantörer. Som om det inte vore nog, så står företagen med fasta kostnader för bussar som de inte kan använda.

I dagsläget står ungefär tusen bussar som i vanliga fall används i turist- och beställningstrafik avställda. Det ger företagen möjlighet att spara kostnader för försäkringar och fordonsskatt. Men den stora kostnaden för bussarna är kapital- och räntekostnaderna, som tickar på som vanligt.

”I genomsnitt kostar en turistbuss mer än 1000 kronor per dag, även om den är avställd. När våra medlemsföretag inte kan använda bussarna på grund av olika myndighetsbeslut så står företagen helt utan intäkter och vi har redan börjat se konkurser i spåren av krisen”, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Förslaget bygger på att bussföretagen blir berättigade till ett riktat stöd på 1050 kronor per dag som en buss är avställd, förutsatt att det är rätt typ av buss, att den går i yrkesmässig trafik och är avställd minst en vecka. Kostnaden för staten beräknas hamna på maximalt 38 miljoner kronor i månaden och föreslås gälla under den period som UD:s generella reseavrådan gäller, då det är ett av de beslut som drabbat turistbussföretagen hårdast.

”Regeringen behöver ta konsekvenserna av sina fattade beslut och hjälpa den här delen av branschen att ta sig genom krisen. Tillsammans med bland annat det förslag som vi har lagt fram kring en fondlösning för återbetalning till resenärer så går det att ha livskraftiga företag kvar efter krisen. Risken är annars att såväl föreningslivet, företag, offentliga organisationer och idrottsrörelsen inte har några bussföretag som kan köra dem framöver”, avslutar Anna Grönlund.

Läs hemställan från Sveriges Bussföretag här

För pressfrågor kontakta Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen eller Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, tel. 070-6127174 anna.gronlund@transportforetagen.se

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.