Nyhet

Bussföretaget ökar antalet kvinnor som kör buss

Nyhet

Kvinnor i bussbranschen är väldigt lågt representerade. Cirka 14% kvinnor jobbar som bussförare hos Transdev Umeå. Det ville Camilla Nordlund, som jobbar på Transdev Umeå ändra på. Hon startade en pilotutbildning i syfte att få fler kvinnliga sökanden.  
 
Transdev erbjuder lön under den tre månader långa utbildningen och en fast anställning efter avslutad utbildning. Ett koncept som har visat sig vara lyckat. Utbildningen startade i februari och det är ett stort engagemang i gruppen:  
 
- Tjejerna är glada och öppna. Det finns ett stort intresse för att köra buss och flera av dem är också unga, vilket är väldigt roligt, säger Camilla Nordlund affärschef på Transdev Umeå och fortsätter.  

- Jag vill verka för att fler kvinnor får upp ögonen för yrket, att bryta mot normen och visa att det går hur bra som helst att vara kvinna och jobba som bussförare. 
 
Camilla berättar att det var ett stort intresse för utbildningen till att bli bussförare. De sökanden som inte kunde erbjudas en plats hos Transdev hänvisade hon vidare inom kommunen till yrkesvux samt arbetsförmedlingens yrkesutbildning. Det visade sig vara en bra lösning, eftersom båda utbildningarna inte hade fyllt upp platserna.  
 
Två av tjejerna som börjat utbildningen är Amanda Wegebro och Gry Hägglund. Amanda hade tänkt på bussföraryrket ett tag och berättar varför hon sökte:  
 
- Jag har åkt buss i många år fram och tillbaka till skolan. Sen har både mormor och morfar kört buss åt Transdev i många år. Nu har de gått i pension, men jag brukade åka buss på helger och kvällarna med mormor, det tyckte jag var väldigt roligt. På det sättet blev jag inspirerad och tyckte att bussförare verkade som ett roligt yrke.  
 
Gry Hägglund berättar att hon vill ändra bilden av bussföraryrket. 
 
- Jag valde att utbilda mig till bussförare just för att det är ett så pass mansdominerat yrke och jag vill visa att detta jobb funkar minst lika bra för tjejer. Jag tycker om att vara ute på vägarna och köra fordon. Så jag tänkte att det passar ju perfekt att ha det som jobb, samtidigt får man träffa massa olika människor. 
 
Avslutningsvis bad vi Camilla reflektera kring Transdevs satsning på en riktad pilotutbildning:  
 
Varför tror du att utbildningen blev så framgångsrik?  
Marknadsföringen startade tidigt i november och syntes på affischer i bussar. Budskapet var tydligt:  bli bussförare med lön under utbildning och fast anställning.   
 
Vad är det som har drivit dig?  
Jag har jobbat i en mansdominerad bransch på bland annat Volvo. Men också i en bransch med många kvinnor. Och jag tycker att det inte blir bra med varken eller. Med en bred mångfald blir det bättre dynamik. Jag är övertygad om att kvinnor kan köra lika bra. Det är främst ett serviceyrke, som passar många kvinnor. Det är viktigt att vi pratar om det och normaliserar bilden av en bussförare.  
 
Vad tror du kan göras mer för att locka tjejer till yrket?  
Jag tror att vi behöver lyfta fram kvinnliga förebilder och jobba med att visa upp yrket för ungdomar redan inför valet av gymnasium. Jag tror på vikten att belysa att tjejer inte enbart hänvisas till vård och omsorg utan att fordon, transport, teknik och traditionellt mer mansdominerade inriktningar kan vara lika självklara alternativ för unga tjejer idag. Därför behöver vi förebilder.  
 

Och till dig som läser detta och blir nyfiken på att bli bussförare:

Vill du själv bli bussförare och söker efter rätt utbildning. Kontakta oss på Sveriges Bussföretag blibussforare.nu så hjälper vi att matcha rätt utbildning till dig.