Flygbranschen samlades för rapportsläpp – Omställningen till nettonollutsläpp av koldioxid inom flyget

Från vänster: Anna Wilson, Head of External Affairs, SAS, Helena Dyrssen, statssekreterare på Klimat- och näringslivsdepartementet, Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, Magnus Heimburg vd och koncernchef, Preem, Rafael Schvartzman, Regional Vice President, Europé, IATA, Fredrik Kämpfe, branschchef flyg, Transportföretagen
Den 19:e maj samlades representanter för luftfarten i Näringslivets hus för att diskutera policy och vägval för att nå ett utsläppsfritt flyg. På plats fanns representanter för flygbranschen, den internationella luftfartsorganisationen IATA och representanter för politiken, både infrastrukturminister Andreas Carlson och Helena Dyrssen, statssekreterare på Klimat- och näringslivsdepartementet.
– Vi vet att flyget kan och måste förändras.
De orden tillhör Tina Thorsell, samhällspolitisk chef, som lade ribban för dagens samtal om flygets framtid och den nya rapport som tagits fram på uppdrag av IATA: Gap analysis of Swedish Policy. På plats för att presentera rapportens grova penseldrag fanns Rafael Schvartzman, Regional Vice President, Europé för IATA.
Fokuset för rapporten ligger på hur svensk policy är utformad och hur väl den samspelar med IATA:s fem roadmaps för fossilfritt flyg. Sverige är också det första landet där en sådan analys har gjorts, något som Rafael Schvartzman menar beror på Sveriges roll som en progressiv luftfartsaktör och att vi är ett land som också ligger i teknologisk framkant.
Rapporten fastlår att den enskilt viktigaste faktorn för att sänka flygets klimatpåverkan i närtid handlar om produktion och tillgång av SAF, Sustainable Aviation Fuel, det vill säga bioflygbränsle. Samtidigt lämnar den globala produktionen av SAF en del att önska och har inte nått upp till de nivåer som tidigare prognostiserats.
– Det går nedslående långsamt. Produktionen av SAF nådde endast 0,3 procent av den globala bränsleproduktionen år 2024, vilket ligger långt under den uppskattade produktionen.
Samtidigt har de nationella reglerna för utsläpp inte levererat de resultat som varit önskvärda, men dessa nationella regler kommer att ersättas av det EU-gemensamma ReFuelEU.
Ytterligare ett problem som lyfts fram är att offentliga verksamheter i Sverige fortfarande inte har en transportslagsneutral resepolicy, även om vissa förbättringar har skett inom detta område. Rapporten fastslår här att det är bättre att prioritera produktion och utrullning av SAF, snarare än att styra bort från flyget.
Sverige får också beröm, vid sidan av det som behöver korrigeras. Det gäller bland annat avskaffandet av flygskatten:
– Minister Carlson, vi måste tacka dig för initiativet i denna fråga. Att beröva flyget på medel som skulle kunna användas för att minska koldioxidutsläpp är inte rätt väg att gå, säger Rafael Schvartzman.
Infrastrukturminister Andreas Carlson fanns själv på plats vid dagens rapportsläpp. Han tryckte på de möjligheter som flyger innebär i ett stort och glesbefolkat land som Sverige samt vikten av att vi därmed värnar om det svenska flyget och att vi får fart på produktionen av SAF:
– När vi arbetar med omställningen – som är nödvändig och ett måste – behöver vi minska utsläppen och avkarbonisera, men det innebär också många möjligheter. Inte minst för Sverige, där vi har förutsättningarna att bli en leverantör av SAF, inte bara för Sverige och Norden, utan för Europa och i ett globalt perspektiv.
Helena Dyrssen, statssekreterare på Klimat- och näringslivsdepartementet, tryckte på vikten av inte fastna i nationella särlagstiftningar:
– Jag vill understryka vikten av det internationella samarbetet – EU-nivån är särskilt viktig. Sverige behöver internationella kontakter, och vi behöver ha enhetlig lagstiftning i Europa och förhoppningsvis även globalt. Det är avgörande för att åstadkomma verklig förändring.